Lokalni izbori

Put izbornih malverzacija

Prema neslužbenim informacijama, pojedine stranke već znaju na koliko glasova mogu računati iz dijaspore.
Vijesti / Flash | 09. 10. 2020. u 08:24 Bljesak.info
Put izbornih malverzacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100 tisuća birača iz inozemstva imat će pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima, najviše iz regije, Srbije i Hrvatske. Prema neslužbenim informacijama, pojedine stranke već znaju na koliko glasova mogu računati iz dijaspore. Stručnjaci upozoravaju da su prijetnje za izborne prevare veće nego ikad, a zabrinjavajuće je što nema adekvatnih reakcija, jer je šema izbornih prevara uveliko poznata, prenosi BHRT.

Vojin Mijatović, dopredsjednik SDP-a govori: ''Kćerka najveće opozicijske stranke iako se uredno prijavila da glasa u Njemačkoj jer tamo živi, potvrđeno joj je da glasa u Švicarskoj, a vodi se u Konjicu. Porastao broj Srba koji glasuju iz Srbije, s 30 posto koliki je bio prosjek na svim izborima u Livnu sada imamo 380. Neki od ljudi u Bratuncu i Srebrenici znate gdje su registrirani, u Bajinoj Bašti,na adresi mesnice''.

''Rođena sam u Banja Luci, živim tu, u naselju Ada, u Ulici palih boraca, i stvarno sam se iznenadila da sam na Bajinoj bašti, gdje pri tome nikad nisam bila'', govori Tanja Palačković, članica PDP-a.

Vehid Šehić, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH govori da pošteno se ne može ići na izbore, i mi moramo krasti, dovoljno je pametnom da shvati u kakvom mi ambijentu živimo.

A Živimo gdje je do sada bilo najpopularnije da glasaju umrli, čija su imena godinama na biračkim spiskovima. Pred ove izbore situacija je eskalirala, kažu stručnjaci. Sve je više onih birača čiji se identitet krade. I to iz inostranstva. Evo kako dolazi do krađe:

Vehid Šehić, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH govori ''Uzimaju se osobni podaci, političke stranke etablirane prave analize izlaznosti birača po pojedinom izbornom ciklusu, pa kad vide da netko ne izlazi 3,4 puta, onda ga prijave da glasa putem pošte. Tu se većinom koriste udruženja naših građana van teritorije BiH koja su u principu monoetnička. Koriste se usluge vjerskih zajednica koja animiraju građane da se registriraju za izbore. Kad dobiju ovjeru da mogu glasovati, opet dolaze u te prostorije i zna se tko je to organizirao. Glasat će svi za tu stranku''.

Problem je što se može otkriti pojedinac, ali ne i onaj tko je naložio nezakonite radnje. Kako sankcije, poput suspenzije učešća na narednim izborima nema, praksa se nastavlja.

''Određene institucije na lokalnom nivou koje izdaju potvrde da netko stanuje na toj i toj adresi također vrše kaznena djela zloupotrebu službenog položaja i izdaju falsificirane isprave'', govori Šehić.

Upravo na ove radnje godinama upozoravaju iz državne Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Petar Kovačević, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH objašnjava: ''Po ovome što se događa, vidi se da SIP nije dovoljno uradio, da stvar bude gora na Općim izborima 2018. ja sam po zahtjevima novinara davao izjave citirajući zakon koji kaže da je SIP odgovorna za točnost ažurnost i središnjeg biračkog spiska''.

I Središnje izborno povjerenstvo je uvidila ogroman broj prijavljenih za glasovanje van Bosne i Hercegovine. Prvi put su objavili Izvod registriranih birača za glasovanje izvan BiH, kako bi bile spriječene nepravilnosti.

''Ukoliko nam i nakon zaključenja SIP-a bude dostavljen dokaz da je birač bez njegovog znanja registriran da glasuje putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inozemstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini prebivališta na biračkom spisku za glasovanje na nepotvrđenim glasačkim listićima'', objašnjavaju iz SIP-a.

Upitno je zašto nakon poziva stručnjaka, političkih subjekata i OSCE-a, SIPA, OSA i državno Tužiteljstvo šute. Pojedinačnih uhićenja za prevare tijekom 2018. godine je bilo. Dva slučaja su i na Sudu BiH: oslobađajuća presuda i uvjetna kazna. Većih reakcija nema.

Kopirati
Drag cursor here to close