izvještaj

Puške iz BiH: Amnesty otkrio kako ISIL dolazi do oružja

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veći dio arsenala oružja, kojim raspolaže Islamska država i koji joj je pomogao da izraste u najsnažniju ekstremističku organizaciju, oduzet je od iračke vojske, navodi se u danas objavljenom izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

U izvještaju se navodi kako je dio oružja iz BiH, preko Velike Britanije stigao u ruke Irana, a potom u Islamsku državu.

Desetljeća neodgovorne isporuke oružja Iraku doprinijele su jačanju Islamske države i sposobnosti da masovno čini zločine, navodi se u izvještaju.

"Velike količine i različite vrste naoružanja koje koristi oružana grupa koja sebe naziva Islamskom državom je primjer kako nesmotrena trgovina oružjem jača zločine masovnih razmjera", naveo je u priopćenju jedan od istraživača Amnestya Patrick Wilcken.

Do velikih količina oružja, proizvedenog širom svijeta, Islamska država se domogla kada je u junu prošle godine osvojila Mosu, drugi grad po veličini u Iraku, a to oružje je koristila u osvajanju drugih dijelova zemlje i zločinima nad civilima, kaže se u izvještaju.

Islamska država je do većih količina vojne opreme došla prilikom osvajanja vojnih i policijskih baza u Faludži, Tikritu, Saklaviji i Ramadiju, kao i u Siriji, prenijela je agencija AFP.

Prilikom osvajanja Ramadija, glavnog grada iračke provincije Anbar, Islamska država je zaplijenila "više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući desetine tenkova i oklopnih transportera".

Oružje koje koristi Islamska država proizvedeno je u više od 24 zemlje, uključujući Rusiju, Kinu, SAD i europske države, navela je agencija AP.

Amnesty je izvještaj bazirao na analizama stručnjaka i provjerenim video snimcima i fotografijama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close