20 godina rada Sjemeništa i Dana KŠC-a "Petar Barbarić"

Puljić: Politička klima je ljudima ogadila njihov rodni kraj i zemlju

Kako je kardinal Puljić, stvorena je politička klima koja je "ljudima ogadila njihov rodni kraj i zemlju" te u odlasku na Zapad vide jedinu opciju.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2018. u 14:46 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskupsko sjemenište i Katolički školski centar "Petar Barbarić" predstavljaju značajno obrazovno središte i ponosni smo na znanje koje se ovdje prenosi, kazao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, sudjelujući u obilježavanju 20. godišnjice obnove rada Sjemeništa i Dana KŠC-a "Petar Barbarić" u Travniku.

Kardinal Puljić podsjetio je na povijest Nadbiskupskog sjemeništa i Gimnazije od 1882. do 1945. godine, kada je sjemeništu oduzeta imovina i zaustavljen rad, da bi 1998. godine bila donesena odluka o obnovi rada, zajedno s novoosnovanim KŠC-om "Petar Barbarić".

''Danas se prisjećamo kako je ova škola obnovljena prije 20 godina i kako smo se nakon rata počeli vraćati životu, te obnavljati ono što je rat uništio. Ova škola poznata je u cijelom svijetu i iz nje su izašli brojni znanstvenici, kulturni djelatnici i poznata crkvena imena. Ponosni smo na to što se u ovom centru ne prenosi samo znanje, nego i pomaže djeci da sazrijevaju kao cjelovite osobe'', kazao je kardinal Puljić novinarima.

Direktor osnovne škole, koja djeluje u okviru KŠC-a, Anto Rajić kazao je da je u tu školu 1998. godine upisano 250 učenika, u deset školskih odjela.

''Danas, nakon 20 godina, iako i mi bilježimo pad broja učenika, imamo 456 učenika koji su raspoređeni u 24 odjela'', istaknuo je Rajić.

Kako je kazala direktorica Gimnazije KŠC-a Ivana Ćurčić, tu srednju školu danas pohađa 170 učenika.

''Nažalost, broj učenika malo opada, ali smo svi posvećeni odgojno-obrazovnom procesu i ponosni smo što možemo pokazati kako djeca rastu i kako se razvijaju'', istaknula je.

Na problem smanjenja broja učenika i odlaska mladih iz BiH, osvrnuo se i kardinal Puljić, ističući kao jedan od uzorka "konstantno potenciranje kompleksa političke i gospodarske nesigurnosti".

''Ljudi doživljavaju tu nesigurnost i zbog toga smatraju da ovdje nam perspektive, a potrebno im je ukazati da se ne vežu samo za ono što politika kaže i što mediji prenose. Naša povijest pokazuje da su naši preci bili hrabri suočiti se s izazovima, izdržati i graditi budućnost'', poručio je kardinal Puljić.

Kako je rekao, stvorena je politička klima koja je "ljudima ogadila njihov rodni kraj i zemlju" te u odlasku na Zapad vide jedinu opciju.

''Zapadu dobro dođu naša školovana djeca i ne žale platiti za ljude iz naših krajeva koji se brzo integriraju. Zato ja ozbiljno smijem optužiti i Europu, pomozite nama da ovdje razvijamo naše sposobnosti i da gradimo zemlju'', poručio je Puljić.

U okviru obilježavanja 20. godišnjice obnove rada Nadbiskupskog sjemeništa i Dana KŠC-a "Petar Barbarić", kardinal Vinko Puljić predvodio je euharistijsko slavlje, a održana je i svečana akademija.

Kopirati
Drag cursor here to close