Novi izbori

Puidgemont spreman raspisati izvanredne izbore u Kataloniji

List „La Vanguardia“ tvrdi da je Puigdemont donio ovakvu odluku kako bi uvjerio premijera Mariana Rajoya da ne suspendira autonomiju Katalonije.  
Vijesti / Flash | 26. 10. 2017. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont će pozvati na održavanje regionalnih izbora 20. prosinca, objavili su španjolski mediji, a prenosi Reuters.

 Ovaj korak bi mogao doprinijeti izlasku iz slijepe ulice u odnosima službenog  Madrida i čelnika pokrajine koja je na referendumu izglasala odcjepljenje. List „La Vanguardia“ tvrdi da je Puigdemont donio ovakvu odluku kako bi uvjerio premijera Mariana Rajoya da ne suspendira autonomiju Katalonije.

Nije još uvijek poznato hoće li će Rajoy uvesti izravnu vlast ili će za to prvo sutra tražiti suglasnost Senata. Ranije je državna vlada priopćila da održavanje izbora neće biti dovoljno te da je neophodno povući deklaraciju o neovisnosti donesenu 10. listopada.

Nije jasno ni da li će novi izbori donijeti promjenu u odnosu vlasti, a ankete govore da bi izvanredni izbori polučili slične rezultate kao i oni 2015. kad je Puidgemont formirao manjinsku vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close