Puidgemont predložio odgodu proglašenja neovisnosti

Katalonija nije proglasila nezavisnost. U svojem 30-minutnom govoru pred katalonskim parlamentom predsjednik vlade Carles Puigdemont rekao je da je spreman ići putem neovisnosti, ali da daje još nekoliko tjedana dijalogu.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2017. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski čelnik Carles Puigdemont predložio je u utorak parlamentu da odgodi proglašenje neovisnosti kako bi se otvorio put dijalogu sa središnjom vladom u Madridu.

“Predlažemo odgodu proglašenja neovisnosti za nekoliko tjedana kako bi dali šansu dijalogu”, rekao je Puigdemont pred regionalnim parlamentom.

Istaknuo je da je najbogatija španjolska pokrajina dobila pravo na neovisnost nakon referenduma 1. listopada na kojem se većina birača odlučila za otcjepljenje od ostatka Španjolske.

No umjesto trenutnog prekidanja veza s Madridom, zatražio je od zastupnika da suspendiraju primjenu rezultata glasovanja kako bi mogli početi pregovori s centralnom vladom, prenosi Hina.

Odnose s Madridom ocijenio je “neodrživima”, ali smatra da se “sukob” može riješiti pregovorima i da treba dati šansu međunarodnim posrednicima.

Kopirati
Drag cursor here to close