Nakon šest sati zasjedanja

PSBiH: Nema entitetske većine za zaključke o pravosuđu

Zatražio je razdvajanje VSTV na dvije institucije Visoko sudsko i Visoko tužiteljsko vijeće, te da članove koje imenuju odvjetničke komore zamijene članovi iz reda sveučilišnih profesora pravne znanosti.
Vijesti / Flash | 11. 03. 2020. u 19:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Samo jedan od nekoliko predloženih zaključaka kojima je namjera bila poboljšanje stanja u bh. pravosuđu na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojen jer za ostale nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Usvojen je zajednički zaključak nekoliko zastupnika kojim su zatražili da se u roku od 10 dana sazove konstituirajuća sjednica Privremene istražne komisije Doma koja je osnovana zaključkom na hitnoj sjednici u lipnju 2019. godine.

Ostali zaključci upućeni su Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje.

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović zatražio je od Tužiteljstva BiH da dostavi detaljnu analizu procesuiranja ratnih zločina koji su od Haškog tribunala označeni kao predmeti A kategorije.

Osmanović je zatražio i analizu i pregled neophodnih izmjena kaznenog zakonodavstva, ali procesuiranje ovlaštenih osoba u slučajevima neprovođenje odluka Ustavnog suda te je pozvao Tužiteljstvo da postupi u skladu s ovlaštenjima u tom smislu.

Kao jedan od pet zaključaka koje je predložio uime Kluba SDA bio je i onaj kojim traži dostavljanje izvještaja o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) dva puta godišnje, te su rukovoditelji VSTV-a, predsjednik Suda BiH i Tužiteljstva BiH pozvani da vode računa o nacionalnoj strukturi zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je izmjene zakona o VSTV-u i to u skladu s preporukama sadržanim u Izvještaju Europske komisije.

Zatražio je razdvajanje VSTV na dvije institucije Visoko sudsko i Visoko tužiteljsko vijeće, te da članove koje imenuju odvjetničke komore zamijene članovi iz reda sveučilišnih profesora pravne znanosti, kao i da glavne tužitelje na svim razinama imenuju nadležna zakonodavna tijela.

Zastupnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić zatražio je dostavljanje Akcijskog plana otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava, provođenja preporuka i mjera sadržanih u Izvještaju stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH od 5. prosinca 2019. godine.

Entitetske većine nije bilo ni za zaključak zastupnika SDA Safeta Sofića koji je zatražio uspostavljanje Vrhovnog suda BiH s ciljem osiguranja poštovanja ljudskih prava i vladavine prava na cijeloj teritoriji BiH.

To je epilog današnje šestosatne tematske sjednice Zastupničkog doma PSBiH na kojoj su zastupnici ukazali na brojne probleme unutar pravosudnih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close