Predrasude

Prvo su bili migranti, a sad Kinezi

Medijski navodi pojedinih portala dovode do toga da se postavi pitanje širi li se brže novi koronavirus ili predrasude, koje su ovaj put usmjerene prema narodu Kine.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kada je otkriven, novi koronavirus nije samo pokrenuo lavinu pitanja, već je prouzrokovao i predrasude prema Kinezima. Prvo se pojavio strah, zatim nepovjerenje. Tome su svakako najviše doprinijeli mediji, smatraju stručnjaci.

Medijski navodi pojedinih portala dovode do toga da se postavi pitanje širi li se brže novi koronavirus ili predrasude, koje su ovaj put usmjerene prema narodu Kine.

Zdravstvene institucije u BiH i dalje mirnog stava – za paniku nema mjesta.

''Ne trebamo sada razmišljati o nekim paničnim situacijama. Još uvijek nije u tolikoj mjeri rasprostranjen virus unutar Europe, ako uzmemo da dnevno 450 tisuća Kineza putuje širom svijeta'', govori Goran Čerkez, Federalno ministarstvo zdravstva

Digitalni svijet kreira stvarnost koja nema veze sa istinitošću. Predrasudama kod građana u BiH o raznim zarazama, sada o koronavirusu, ali i o onoj brizi o migrantima koju smo imali, doprinijeli su naslovi u medijima, ali i neznanje.

''Korona virus je prisutan. Izvor informacija, naš, su mediji a pitanje je koliko je zaista provjereno i to što dolazi iz medija. Oprez je svakako dobar, ali ne u smislu izdvajanja određene grupacije ljudi ili čak ksenofobije da čitavu jednu rasu ograđujemo i odbacujemo zidom koji je bezrazložan'', govori Smiljana Vovna, sociolog.

Kako kaže jedna izreka, predrasude je teže razbiti nego atom.

Kopirati
Drag cursor here to close