Sejdić-Finci

Prvi Rom imenovan čelnikom općinskog vijeća

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 14:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redžo Seferović, jedan od osnivača Europskog kulturnog centra i Europskog pokreta u BiH, prvi je Rom imenovan na dužnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća Zavidovići, priopćeno je iz Europskog pokreta u BiH.

U priopćenju je ta udruga navela da o imenovanju prvog Roma na visoku općinsku dužnost želi informirati OHR, OSCE, Delegaciju Europske unije i ostale institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, širu javnost Bosne i Hercegovine i regije, kao i sve druge međunarodne i diplomatske institucije u BiH te partnere Europskog pokreta u BiH.

''Imenovanjem pripadnika romske manjine za predsjedavajućeg Vijeća, općina Zavidovići je i službeno postala prva lokalna zajednica u BiH koja je na neizravan način implementirala, odnosno konkretno na djelu provela odluku Europskog suda za ljudska prava, što bi mogao biti dobar uvod i dodatni povod da se politički ozbiljnije i odgovornije priđe konačnom rješavanju slučaja “Sejdić-Finci“'', citat je iz priopćenja.

Europski pokret u BiH podržava i ''ponovno poziva člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da ustraje u namjeri da odluka Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci“ bude realizirana do kraja siječnja iduće godine'', navedeno je također u priopćenju.

Europski pokret u BiH poziva i druga dva člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića da maksimalno doprinesu rješenju ovog procesa "jer je ovo jedinstvena prilika da kao motorna i pokretačka snaga donošenja Europske agende, koja je zemlju vratila nazad na europski kolosijek, kolektivno uđu u povijest svojih naroda i svih nas kao subjekti koji su “upalili svjetlo“ i omogućili bolju i svjetliju budućnost Bosni i Hercegovini".

Europski pokret je posebno zainteresiran za što skoriju realizaciju predmeta „Sejdić-Finci“, priopćeno je.

Visoki predstavnik Valentin Inzko čestitao je imenovanje Redži Seferoviću kojeg je upoznao nedavno i poželio mu puno uspjeha u obavljanju odgovorne dužnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close