FLYBOSNIA

Prvi put u povijesti BiH izvršena evakuacija bh. građana

Specijalnim charter letom prijevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uvjete, uspješno je izvršeno izmještanje 47 bh. državljana
Vijesti / Flash | 27. 03. 2020. u 23:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je prvi put u historiji BiH uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije, a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

- Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji, a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, poduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog pothvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane, a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice. U proteklim danima, ovaj pothvat o kome je javnost obaviještena tek po samoj najavi leta na relaciji Rim - Sarajevo, bio je popraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz MVP-a BiH.

Navodi se da je specijalnim charter letom prijevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uvjete, uspješno izvršeno izmještanje 47 bh. državljana, letom u popodnevnim satima na relaciji Rim - Sarajevo.

- Kao što je javnost već informirana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih i požrtvovnih diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstantno angažirani i u stalnom kontaktu s našim sugrađanima tokom posljednjih dana - ističe se u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi da se ovom prilikom zahvali svim pojedincima i institucijama koje su dale nesebičan doprinos pri realizaciji, kako se ističe, ovog plemenitog pothvata za dobrobit bh. građana, a posebno Timu za krizne situacije MVP-a BiH, "našim uposlenicima u Italiji, podršci Vijeća ministara BiH na našoj inicijativi, Ministarstvu sigurnosti BiH koje je promptno reagiralo na sve naše upite, te Graničnoj policiji BiH, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kompaniji FLYBOSNIA, kao i svim kriznim štabovima i medicinskom osoblju na svim nivoima vlasti, te medijima koji su pravovremeno izvještavali našu javnost o aktivnostima koje su se provodile na repatrijaciji naših sugrađana koji su se našli u nevolji", saopćeno je iz MVP-a BiH.

Bh. građani koji su doputovali iz Rima smješteni u Studentski dom na Bjelavama

Nakon što je donesena odluka Vlade Kantona Sarajevo da se bh. građani vrate iz Italije u Bosnu i Hercegovinu, oni su danas oko 18.00 sati sletjeli na Međunarodni aerodrom Sarajevo i krenuli ka studentskom domu Bjelave, gdje se trenutno smještaju u karantinu.

Kako javlja fotoreporter portala Klix.ba, bh. državljani su dovezeni u dva autobusa, a trenutno se u karanteni smješta njih 24. Ostali su produžili prema RS-u, gdje im je osiguran smještaj.

Prema neslužbenim informacijama, znatan broj bh. državljana nije stigao doći u Rim na vrijeme, pa samim time nisu ni stigli u BiH, već su ostali "zaglavljeni" u Italiji.

- Večeras je došlo nešto više od 50 bh. državljana, s tim što je 24 smješteno u studentski dom Bjelave, jer pripadaju FBiH. Ostali su prebačeni u RS jer tamo imaju adrese prebivališta. Trenutno nemamo informacije o državljanima koji nisu došli nazad u BiH. Naša je dužnost bila pripremiti smještaj za 150 osoba, mi smo završili taj tehnički dio koji je bio naša odgovornost", rekao je voditelj projekta i uposlenik studentskog centra Ahmed Mulaibrahimović.

Ova 24 bh. državljana će u studentskom domu, kako kaže Mulaibrahimović, ostati 28 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close