Zabrana ulaska

Prvi pravosudni udarac novoj Trumpovoj uredbi o migraciji

Vijesti / Flash | 12. 03. 2017. u 07:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoj uredbi za migraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa prvi je udarac zadao savezni sudac koji je spriječio zabranu dolaska supruge i djeteta jednog Sirijca izbjeglog u Sjedinjene Države, prenose u subotu mediji.

Odluka suca Williama Conleya u Madisonu u državi Wisconsin odnosi se samo na tu obitelj koju u Siriji ugrožava rat, ali ona ima jaku simboličnu dimenziju, piše Hina.

To je prvi udarac pravosuđa novoj prepravljenoj uredbi predsjednika Trumpa o zabrani ulaska migranata iz nekoliko većinski muslimanskih zemalja.

Tužitelj je sunitski musliman koji je 2014. pobjegao iz Sirije kako bi izbjegao gotovo sigurnu smrt, stoji u dokumentima upućenima sudu. Taj Sirijac čiji identitet nije objavljen, izbjegao je u Sjedinjene Države, a zatim podnio molbu za azil za svoju suprugu te kćer koje su ostale u Alepu.
Činilo se da se njegov zahtjev povoljno rješava, no zaustavile su ga protuimigracijske uredbe koje Siriju stavljaju na popis zemalja čijim državljanima se brani ulazak u SAD.

Sirijac se obratio pravosuđu i uspio uvjeriti suca Coneleya u nužnost da se u slučaju njegove obitelji privremeno obustavi izvršna uredba o zabrani ulaska Sirijaca.

Pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud, američki predsjednik Trump potpisao je 6. ožujka izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane. Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu i njihovi državaljani 90 dana neće moći ući u SAD.

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno. U novoj se uredbi sirijske izbjeglice ne izdvajaju od ostalih, piše Hina.

Prvu uredbu iz siječnja zaustavio je privremeno savezni sudac iz Seattlea, a podržao je prizivni sud u San Franciscu.

Protiv druge izmijenjene Trumpove uredbe tužbe su već podignule savezne države Havaji, Washington i Maryland, a najavile su je i države Oregon i Minnesota.

'Vlada ustraje na politici koja je nehumana i neustavna, a istovremeno nas umjesto sigurnijima čini manje sigurnima', priopćio je državni odvjetnik Marylanda Brian Frosh.

Kopirati
Drag cursor here to close