Iz svih stranaka u BiH

Prve reakcije na današnju presudu Radovanu Karadžiću

Nermin Nikšić, predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je povodom presude Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor izjavio kako je to jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve reakcije na današnju presudu Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor stižu iz svih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšića je povodom presude Karadžiću na doživotni zatvor izjavio kako je to jedina moguća kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde.

''Nadam se da će ova presuda početi razbijati laži i manipulacije oko toga šta se dogodilo u razdoblju od 1992. do 1995.  Zbog onih koji osporavaju povijesne činjenice, koji negiraju genocid, opsadu Sarajeva, stradanje desetine tisuća nedužnih ljudi širom BiH, izuzetno je važno što je sve ovo dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu'', kazao je Nikšić pozivajući vlasti u entitetu Republika Srpska i vlasti u Srbiji da se konačno jasno distanciraju od ratnih zločinaca i politike koja je te zločine isplanirala i provela, te da im prestanu dodjeljivati odlikovanja ili njihovim imenima nazivati javne institucije.

Djelomično zadovoljena pravda

Iz Stranke Demokratska fronta ističu kako izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući s pravnog aspekta, predstavlja samo djelomično zadovoljenu pravdu.

''Ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid. Ovome u prilog najbolje govori podatak da Haaški tribunal nikada nije uvažio dokazanu činjenicu da se pogrom, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva dogodio u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku'' poručili su iz DF-a.

Pozdravljajući pravomoćnu presudu Radovanu Karadžiću Naša stranka smatra da je punomoćna presuda Radovanu Karadžiću konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta.

''Prava, istinska i konačna pobjeda nad Karadžićem i njegovim nekadašnjim i sadašnjim sljedbenicima bi bila moderna, europska Bosna i Hercegovina, država u kojoj su svi njeni građani, bez obzira na svoju etničku i vjersku pripadnost, ravnopravni i slobodni na svakom pedlju naše zemlje. To ne bi bila samo konačna i najteža presuda Karadžiću i Mladiću i sličnima, nego i krucijalna pobjeda Bosne i Hercegovine i svih njenih građana.“, poručio je Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović

Iz Nezavisnog bloka poručuju kako žrtvama Karadžićevih zločina i genocida i njihovim obiteljima doživotna presuda neće donijeti apsolutnu pravdu, ali je ona ipak povjesna činjenica. ''Presudu treba promatrati kao pravni i povijesni dokaz onoga šta se događalo na prostoru Bosne i Hercegovine tijekom devedesetih i opomena svima onima koji od Radovana Karadžića i ostalih zločinaca prave uzore, što potvrđuje i nedjelo teroriste Brentona Tarranta na Novom Zelandu. Veličati Karadžića i Mladića znači veličati Adolfa Hitlera ili Adolfa Eichmanna'', navode iz ove stranke.

Karadžić kao Hitler

Iz Građanskog Saveza. poručuju da bi presuda Karadžiću imala smisla potrebno je da njena implementacija krene od njegovog djela – Republike Srpske ''na način da se taj dio Bosne i Hercegovine ne pretvara u logor i mučilište svega onoga što nije na fonu Karadžićeve zločinačke politike. Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionirati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Njemačka i druge razvijene zemlje''.

Jerko Ivanković Lijanović poručuje da današnja doživotna presuda Karadžiću je poruka svima koji siju etničku netrpeljivost da neće uspjeti.

''Doživotna presuda dokazanom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću treba da bude jasna poruka svim onima koji danas pokušavaju stanovništvo da plaše nacionalističkom retorikom. Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici, kao i svi stanovnici u regiji, napokon zaslužuju lidere koji će ih povesti ka boljitku i ekonomskom razvoju, a ne novim etničkim konfliktima. Demokratski sustav, svim stanovnicima, omogućava da u narednom periodu zajedno biraju neophodne i prijeko potrebne promjene te da spriječimo da se ikada više bilo kome na ovim prostorima dogodi nepravda ili zločin'', poručio je lider Narodne stranke Radom za boljitak.

Iz Saveza za bolju budućnost BiH poručuju kako je za ''monstruma'' Karadžića doživotna kazna zatvora jedina adekvatna i opravdana, ''ali je žalosno da u Međunarodni tribunal u Hagu ne može izreći i smrtnu kaznu.''

''Ova presuda ne može zadovoljiti obitelji žrtava, ali bi trebala biti povod da svi oni koji veličaju ratne zločince i ratne zločine i njihove „tekovine“, napokon otvore oči i s osjećanjem pijeteta prema žrtvama krenu u izgradnju istinskog suživota i prestanu da provociraju povratnike ili udaraju na suverenitet BiH'', navode iz SBB.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović pozdravio je izricanje doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću ''S obzirom da je Haški tribunal svojim pravosnažnim presudama već određivao doživotne zatvorske kazne Karadžićevim oficirima – i Radovan Karadžić je morao po zapovjednoj odgovornosti biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, kako bi se osigurala potpuna pravična kazna za Karadžića, a u odnosu na razmjere i težinu sudjelovanja u zločinačkom poduhvatu u cilju počinjenja stravičnih ratnih zločina i genocida'', istakao je Ajanović.

Suočiti se s istinom

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da pravosnažna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću za genocid i zločine protiv čovječnosti ima historijski značaj i nosi poruke koje je potrebno da uvaže i razumiju svi u Bosni i Hercegovini i šire.

"Pozivamo sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini da se suoče s istinom i priznaju činjenice sadržane u Presudi, te da hipoteku za počinjene zločine ne stavljaju čitavom srpskom narodu na teret, već Karadžiću i drugim presuđenim članovima UZP-a odgovornog za genocid. Samo na istini možemo graditi potrebno povjerenje među narodima, i time garantovati sigurniju budućnost Bosne i Hercegovine i generacija koje dolaze", saopćeno je iz SDA.

Smatraju da izrečena doživotna kazna predstavlja djelomičnu satisfakciju žrtvama, "iskaz razumijevanja civiliziranog svijeta za patnje naroda u BiH, te važnu poruku da je pravda spora ali ipak dostižna".

Opomena svima

''Konačnom osudom prvog čovjeka u provođenju genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja, pravda je nadvladala mračnu propaganda, a monstruozni ratni zločinac Radovan Karadžić u povijesti svijeta ostat će upamćen kao najgori inspirator, podstrekač i vođa zločina nad čovječnošću. Nikada i nigdje, bilo kakvo negiranje, minimiziranje ili relativiziranje te činjenice neće promijeniti konačnu i utvrđenu istinu'' kazao je predsjednik Saveza za bolju budućnost, Fahrudin Radončić u povodu današnje presude.

On je dodao kako je to opomena svima ''koji i danas relativiziraju ratne zločine i veličaju ratne zločince, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim zemljama. Ta populistička, retrogradna i destruktivna politika danas je još jednom poražena i kao takva međunarodno okarakterizirana kao zločinačka''.

Kopirati
Drag cursor here to close