ICMP

Prve identifikacije nestalih u BiH novom tehnologijom

Matthew Holliday je istaknuo da ICMP sve analize DNK u svrhu identifikacije radi besplatno za Bosnu i Hercegovinu. ICMP se financira pomoću dobrovoljnih donacija i nastavit će ulagati maksimalne napore da osigura sredstva za aktivnosti u ovoj regiji.
Vijesti / Flash | 27. 02. 2019. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dostavila je Institutu za nestale osobe BiH (INO) tri nova Izvještaja o podudaranju DNK, nastala primjenom tehnologije na čijem razvoju se trenutno radi u ICMP-ovom laboratoriju u Haagu.

Pronalaženje podudarnosti – što znači da su identificirana tri prethodno neidentificirana seta posmrtnih ostataka – omogućeno je višestruko pojačanim analitičkim kapacitetom tehnologije za analizu DNK sljedeće generacije, poznate kao Masivno paralelno sekvenciranje (MPS).

Nova nada

''Primjena MPS-a u ICMP-ovom laboratoriju pruža novu nadu obiteljima koje još uvijek ne znaju istinu o sudbini svojih bližnjih'', izjavio je danas Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Rekao je da broj novih identifikacija na temelju MPS-a u početku neće biti veliki, ali da se u svakom slučaju radi o ogromnom koraku naprijed.

''Nova tehnologija može dovesti do rezultata u vrlo složenim slučajevima, kod kojih se tehnologija koja je trenutno u primjeni pokazala neuspješnom, a omogućava i identifikaciju na temelju analize uzoraka daljnjih srodnika'', dodao je.

Amor Mašović, član Kolegija direktora INO-a rekao je da je INO ''zadovoljan što je nova znanstvena metoda identifikacije nestalih osoba, koja se temelji na analizi DNK, donijela prve rezultate''.

''Nova metoda omogućuje identifikacije nestalih osoba na osnovu analize referentnih uzoraka daljnjih srodnika, što je posebno važno u slučajevima nestalih osoba koje nemaju bliskih srodnika. Sada možemo rješavati slučajeve koji nikada ne bi bili riješeni primjenom prethodnih metoda identifikacije na temelju analize DNK'', rekao je.

Traga se za 7 tisuća osoba

Matthew Holliday je naglasio da ICMP nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu, uključujući Vijeće ministara, INO, tužiteljstva i udruženja obitelji nestalih u njihovim nastojanjima da pronađu i identificiraju osobe nestale u sukobima iz 1990.-ih. Iako je više od 23.000 nestalih osoba pronađeno i identificirano, još uvijek se traga za oko 7.000 osoba, stoga je važno nastaviti raditi na rješavanju pitanja nestalih osoba, ''zbog čega je i ICMP-ova primjena novih tehnologija ključna u pružanju pomoći BiH''.

Matthew Holliday je istaknuo da ICMP sve analize DNK u svrhu identifikacije radi besplatno za Bosnu i Hercegovinu. ICMP se financira pomoću dobrovoljnih donacija i nastavit će ulagati maksimalne napore da osigura sredstva za aktivnosti u ovoj regiji.

Pored pružanja tehničke podrške Bosni i Hercegovini, ICMP je pomogao i u donošenju Zakona o nestalim osobama i osnivanju INO-a. Holliday je izrazio nadu da će bosanskohercegovačke vlasti Zakon primijeniti u potpunosti, uključujući i uspostavljanje Fonda za pomoć obiteljima nestalih. Rekao je da je ključan rad INO-a, tužiteljstava i drugih aktera, kako bi se osiguralo pravo na istinu, pravdu i reparacije svim obiteljima nestalih, bez obzira na njihovo etničko porijeklo i religijsko ili nacionalno opredjeljenje, priopćio je ICMP.

Kopirati
Drag cursor here to close