Prebačeno 30-ak ljudi

Prva grupa migranata i izbjeglica smještena u Migracijski centar 'Bira'

Za sada je u ovaj privremeni prihvatni centar prebačeno tridesetak ljudi.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2018. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto  / Objekt Bire - novi prihvatni centar za migrante

Prva grupa migranata i izbjeglica koja je do sada boravila u i oko nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima, autobusom je premještena u novootvoreni prihvatni migracijski centar na lokaciji zatvorene tvornice rashladnih uređaja „Bira“ u Bihaću.

Za sada je u ovaj privremeni prihvatni centar prebačeno tridesetak ljudi. U tijeku dana, tamo bi trebalo preći oko 300 migranata i izbjeglica iz ranjive kategorije, odnosno žena, djece i starijih maloljetnika.

Predstavnici međunarodnih organizacija danas nisu davali nikakve službene informacije, osim da će za sada u Migracijskom centru „Bira“ biti smještene osobe koje su do sada boravile u Borićima, gradskim parkovima, napuštenim objektima i privatnim smještajima.

Rečeno je da se na taj način nastoji smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg  Đačkog doma i općenito upristojiti životni uslovi za brojne nezbrinute migrante i izbjeglice u Bihaću.

Uvjeti boravka i ponašanja u novootvorenom migracijskom centru u Bihaću, bit će slični onima u privremenom prihvatnom centru Sedra u Cazinu, tako da je za ulazak bilo koga osim onih koji borave i zaposlenih, potrebna posebna dozvola.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je također rekao da će u ovom centru morati se uvažavati određena pravila ponašanja, ili neke vrste „kućnog reda“.

Kopirati
Drag cursor here to close