Rekonstrukcija prostorija

Napokon: Uskoro s radom kreće Odjel suda u Prozor-Rami

Određene su općinske prostorije koje će se dodijeliti sudu, a koje će se uskoro urediti i opremiti.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2021. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Prozor-Rama / Sastanak u Rami

Općinski sud Konjic uskoro će otvoriti Odjel suda u općini Prozor-Rama. Na sastanku načelnika Joze Ivančevića i Suada Balića, ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ definiran je način financiranja otvaranja Odjela suda koji će od sada u Prozor-Rami djelovati u punom radnom vremenu.

Određene su općinske prostorije koje će se dodijeliti sudu, a koje će se uskoro urediti i opremiti.

Ivančević je u razgovoru s ministrom Balićem dogovorio financiranje, gdje će Općina Prozor-Rama uložiti polovicu potrebnih sredstava, a polovicu Ministarstvo pravosuđa.

Za rekonstrukciju prostorija, njihovo uređenje i tehničko opremanje su odabrane prostorije u Vatrogasnom domu.

Načelnik lobirao

Načelnik Jozo Ivančević je poduzeo određene aktivnosti kako bi došlo do vraćanja Suda u Prozor-Rama općinu koji je olako ukinut još 2003. godine. Kako je navedeno na stranici Općine Prozor - Rama Ivančević je ukazivao svim institucijama na opravdano nezadovoljstvo svojih građana.

Pisao je zahtjeve i usmeno lobirao kod onih koji mogu utjecati na ovu tematiku. Ovo je urodilo plodom tako da je Parlament Federacije BiH dana 17.3. 2013. godine, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u FBiH, kojim je odredio da Općinski sud Konjic ima i Odjeljenje Suda u Prozoru – Rami, navodi spomenuta Općina.

“Jedan dio Suda funkcionirao je ponedjeljkom i petkom, ali sada idemo na puni rad Odjela. Odredili smo prostorije koje ustupamo za rad Suda, uskoro ćemo ih urediti i opremiti. Zadovoljstvo mi je da će se u sve to uključiti i ministar Suad Balić, te da ćemo zajednički pokriti troškove otvaranja Odjela suda u Prozoru – Rami“, zaključio je Ivančević.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave na raspolaganju

Ministar Suad Barić je izjavio: “Na sastanku smo dogovorili završne aktivnosti, u proteklom smo razdoblju završili natječajne procedure za prijem zaposlenika u novom Odjelu suda u Prozoru. Ispred Ministarstva ćemo u budućnosti pribaviti određeni inventar za urede. Općina Prozor-Rama je dakle, pribavila prostor, a mi ćemo preuzeti njegovo opremanje.

O potrebnim sredstvima ne možemo još govoriti, jer nas očekuje napraviti određene specifikacije, pa ćemo znati o kojem se iznosu radi. Kada je u pitanju Ministarstvo pravosuđa, stojimo na raspolaganju općini Prozor-Rama, načelniku i njenim stanovnicima.”

Stanovnici su s pravom bili nezadovoljni

Godine 2003. Općinski sud u Prozoru – Rami prestao je s radom. Tada su stanovnici ove općine prvi put poslije II. Svjetskog rata ostali i bez Odjela suda u svojoj općini, iako je Općina imala dugogodišnju tradiciju suda, od okružnog, općinskog (osnovnog) kao i Odjela suda.

Dodatna teškoća uvjetovana je činjenicom da je Prozor od Konjica udaljen preko 60 kilometara, a pojedina općinska naselja i 100 kilometara, da ne postoji kvalitetan javni prijevoz između Prozora i Konjica. Stanovnici su s pravom bili nezadovoljni, navedeno je iz Općine Prozor-Rama.

Kopirati
Drag cursor here to close