Naplata parkiranja

Provjera: Pravosuđe omogućuje sumnjive radnje u Neumu?

Kako doznajemo, disciplinski postupak pokrenut je protiv županijskog tužitelja te sutkinje suda u Čapljini jer svojim nepostupanjem omogućuju da se nastavljaju sporne radnje iz tužbe odnosno naplata parkiranja u Neumu.
Vijesti / Flash | 25. 11. 2021. u 13:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća pokrenuo je predmet provjere rada Županijskog tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije zbog sudskih procesa u slučaju naplate parkiranja u Neumu koje vrši tvrtka Bakus.

Kako doznajemo, disciplinski postupak pokrenut je protiv županijskog tužitelja te sutkinje suda u Čapljini jer svojim nepostupanjem omogućuju da se nastavljaju sporne radnje iz tužbe odnosno naplata parkiranja u Neumu. A naplata, koju provodi tvrtka Bakus, nezakonita je na što su ukazali i revizori, jer nema zakonske osnove za vršenje djelatnosti parkinga.

Tvrtka nije dobila koncesiju koju treba izdati županijska razina iako se pravdaju općinskom koncesijom, a slijedom toga, nisu mogli niti naplaćivati parking i slati vozačima kazne na kućne adrese.

Naime, neumsko Općinsko vijeće 28. studenog 2018. godine donijelo je Odluku o davanju koncesije za korištenje javnih gradskih parkirališta u gradu Neumu u gospodarske svrhe, kojom je društvu 'Bakus' d.o.o. Neum dalo koncesiju za korištenje javnih gradskih parkinga na osnovu samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije. Privatnoj firmi, umjesto javnoj Dodjelu koncesije, navode revizori, Općinsko vijeće izvršilo je iako nije ispunilo uvjete utvrđene Zakonom o koncesijama Hercegovačko-neretvanske županijama, jer nije prethodno pribavilo mišljenje resornog ministarstva.

Revizorima pak nije jasno zašto je koncesija uopće davana privatnoj tvrtki, umjesto komunalnom poduzeću. S druge strane, Ministarstvo pravde BiH još je u srpnju 2008. godine izdalo odobrenje tvrtki Bakus d.o.o. iz Neuma za korištenje prekršajnog naloga, a isto je potvrdilo i ministarstvo 2014. godine iako ta tvrtka nije imala koncesiju za naplatu parkinga.

Na spornim odlukama, jer je iz Vlade HNŽ-a potvrđeno da spomenuta firma nikada nije dobila koncesiju od onih koji je zakonom dodjeljuju.

Kopirati
Drag cursor here to close