Protiv 31 Bošnjaka

Protiv uhićenih u akciji "Ruben" obustavljena istraga za terorizam

Vijesti / Flash | 12. 05. 2016. u 05:50 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Specijalno tužiteljstvo Republike Srpske (RS) obustavilo je istragu koja se odnosi na kazneno djelo terorizam protiv 31 Bošnjaka uhićenog prije godinu dana u akciji kodnog naziva 'Ruben'.

Međutim, protiv nekih od uhićenih i dalje se vodi istraga za kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, rečeno je Feni u Specijalnom tužiteljstvu RS-a.

Pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Republike Srpske su 6. svibnja prošle godine u akciji "Ruben" uhitili 31 osobu iz Banja Luke, Gradiške, Šipova, Prijedora, Novog Grada/Bosanskog Novog, Kozarske Dubice, Teslića, Doboja, Vukosavlja, Srebrenice i Vlasenice.

U okviru ove akcije pretresene su 32 lokacije, a inicirao ju je teroristički napad na sjedište policije u Zvorniku.

Među 'dokaznim materijalom', osim dvije puške bez dozvole, tri lovačke s dozvolom i jedne ispaljene (neupotrebljive) 'zolje', Bošnjacima, tada uhićenim i pritvorenim u akciji 'Ruben', na teret su stavljali i posjedovanje 'propagandnog materijala i literature' (knjige "Zov džihada", "Radikalne reforme") zbog koje su osumnjičeni za kazneno djelo terorizma.

Tvrdilo se da nabavljali oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu s ciljem, kako je tada rečeno, "izvođenja terorističkih napada na institucije RS i predstavnike tih institucija".

Uhićenja su izazvala brojne kritike bošnjačkih dužnosnika uz tvrdnju da se radi o aktivnostima kojim se žele zaplašiti povratnici Bošnjaci u RS-u.

Kopirati
Drag cursor here to close