Dario Božić

Novinar iz Visokog podnio prijavu protiv načelnice: Dijelila montiranu sliku i širila nacionalnu i vjersku mržnju

Božić je prijavu podnio nakon pritisaka i uvreda kojima je bio izložen putem društvenih mreža.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2019. u 08:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinar iz Visokog Dario Božić podnio je prijavu za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti protiv općinske načelnice Amre Babić i još dvije osobe.

Božić je prijavu podnio nakon pritisaka i uvreda kojima je bio izložen putem društvenih mreža. Društvo novinara je ranije informiralo javnost o slučajevima pritisaka na novinara iz Visokog Adnana Jašarspahića, zbog čega je podnio prijave policiji.

''Podnosim prijavu protiv Mirze Babića, Amre Babić, Dinke Omanović za širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Mirza Babić je na društvenoj mreži Facebook, na svom privatnom profilu objavio sliku koja je montirana (fotošopirana-lažna) na kojoj su meni i mom prijatelju ''ugrađene'' i dodane kape koje se u pravoslavnoj tradiciji nazivaju ''šajkače'' pokušavajući time da nanesu štetu mom ugledu, znajući da se ja po svojoj nacionalnoj pripadnosti izjašnjavam kao Katolik-Hrvat'', napisao je između ostalog u prijavi Dario Božić, prilažući dokaze za svoje riječi.

Kako dalje navodi, montiranu fotografiju preuzela je i podijelila općinska načelnica Amra Babić, omogućujući širem auditoriju komentiranje na postavljenu fotografiju. čime je kako stoji u prijavi, dovela do ugrožavanja sigurnosti Daria i njegovu obitelj.

''Tako je Načelnica Općine Visoko, nesavjesno postupila u vršenju dužnosti službenog lica, čime je izvršila krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, jer je koristila jezik koji bi mogao potaknuti širenje nasilja i mržnje''.

Istu fotografiju prenijela je i državna službenica Dinka Omanović, zaposlena u Općini Visoko. U prijavi je navedeno kako je time prekršila Zakon o državnoj službi FBiH, koji jasno navodi da državni službenici moraju biti nepristrani, a omogućujući komentiranje dovela je u pitanje sigurnost novinara i njegove obitelji, te je nesavjesno postupila u vršenju dužnosti čime je počinila kazneno djelo izazivanje nacionalne rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

''Očekujemo da institucije za provođenje zakona urade svoj dio posla, da pritisci na predstavnike medija prestanu i da im se omogući nesmetan rad'', napisano je na stranici Društva novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close