Prosvjedno pismo

Sindikat državnih službenika pobunio se zbog plaća: vozaču 750 KM, ministru šest puta više

Sindikat traži "da poduzmu hitne korake na zaštiti državnih institucija BiH, zaštititi ljudskih prava i dostojanstva zaposlenih u institucijama BiH''
Vijesti / Flash | 01. 07. 2021. u 19:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine uputio je pismo liderima političkih stranaka Bakiru Izetbegoviću (SDA), Draganu Čoviću (HDZ), Željku Komšiću (DF) i Miloradu Dodiku (SNSD) od koji se traži "da poduzmu hitne korake na zaštiti državnih institucija BiH, zaštititi ljudskih prava i dostojanstva zaposlenih u institucijama BiH, na način da se prijedlog Proračuna za 2021. godinu ponovo vrati u redovnu proceduru s osnovicom za obračun plaće 535 KM, koja im je smanjena prije 10 godina".

Kolektivni ugovor

U Sindikatu se nadaju se da će lideri vladajućih stranaka utjecati na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i zatražiti hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

"Očekujemo da ćete, u buduće, dati bezrezervnu potporu u obrani dostojanstva zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, a samim tim i države Bosne i Hercegovine. Napominjemo da ovakav omalovažavajući položaj nećemo više trpjeti", navodi se u priopćenju.

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH napominje da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo proračun za 2021. godinu i uputilo ga u dalju proceduru, uz zaključak da se pokrene procedura povećanja najniže plaće za policijske službenike i vojnike.

"Poznata vam je činjenica da će proračun vrlo brzo biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s ponižavajućom i uvredljivom osnovicom za obračun plaće od 475,69, što je kontinuitet od 10 godina omalovažavanja rada i dostojanstva svih zaposlenih u državnim institucijama Bosne i Hercegovine. Poznata vam je činjenica da zaposleni u državnim institucijama na nižim razinama vlasti, (entitetskim i kantonalnim) imaju 20 do 30 posto veće plaće za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnoj razini. Iz zaključka Predsjedništva BiH proizlazi činjenica, bez obzira što je zaključak teško realizirati do kraja godine u okviru zakonskih procedura, da članovi Predsjedništva raspolažu s informacijama da u državnim institucijama postoje zaposleni koji rade u policijskim organima i vojsci", navode iz Sindikata.

Poražavajuće činjenice

Sindikat smatra da je poražavajuća činjenica da isti ti članovi Predsjedništva ne znaju da državne institucije čine i državni službenici i zaposlenici, te da je dugogodišnja politika vladajućih stranaka omalovažavanja i urušavanja državnih institucija dovela do situacije da zaposleni sa svojim osobnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje obitelji.

"Samohrana majka, higijeničarka, prima osnovnu plaću u iznosu od 475 KM, dok ministar kome čisti ured prima plaću u iznosu 10 plata higijeničarke, i plus ostale beneficije. Vozač vaših ministara, prima osnovnu plaću u iznosu od 760 KM, dok ministar kome je on na usluzi svaki dan u mjesecu, prima šest plaća vozača, i plus ostale beneficije", navodi se u priopćenju upućenom liderima vodećih stranaka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close