Ispred zgrade FUP-a

Prosvjedno okupljanje novinara u Sarajevu: Šikaniraju nas, prijete, pljuju i tuku

Vijesti / Flash | 28. 09. 2017. u 16:19 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neformalna skupina novinara okupit će se u petak ispred zgrade Federalne uprave policije i iskazati nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi Radija Sloboda Europa u Sarajevu.

Simbolično prosvjedno okupljanje novinara najavljeno je za 29. rujan u 14.00 ispred zgrade FUP-a u Sarajevu, zbog lošeg odnosa prema novinarima i prošlotjednog grubog i neprofesionalnog odnosa prema ekipi Radija Slobodna Europa, kada im je prijećeno ''batinama'' i onemogućeno snimanje, piše Media.ba.

Novinari poručuju da je važno da se u petak na okupljanju pojavi što više kolegica i kolega jer se napadi na novinare tiču svih nas. Smatraju da je bitno barem na jedan dan zaboraviti na konkurenciju i rivalstvo koje postoji među novinarima i redakcijama. Pozivaju novinare da se ujedine i izbore za svoja prava i bolje uvjete rada na terenu. Ono što se dogodilo kolegama iz Slobodne Europe, može se dogoditi svima, i u puno gorem obliku.

''Moramo biti ujedinjeni jer nas šikaniraju, prijete, pljuju, tuku i puštaju da se smrzavamo satima radi neke bezvezne izjave''.

 

Ekipi Radija Slobodna Europa uz prijetnje je onemogućeno snimanje pred zgradom Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, gdje su prošlog tjedna održani prosvjedi demobiliziranih branitelja. Nakon što je ekipa RSE tražila obrazloženje, od fotoreporetera i novinarke, policajci su tražili osobne iskaznice i prijetili prijavama. Jedino obrazloženje bilo je da je donesena takva naredba koju moraju poštovati svi.

Na konstataciju da je riječ o javnom prostoru i da je na taj način onemogućen rad novinarima, te da je neophodno da se pokaže pismena naredba, policajac je pozvao svog pretpostavljenog koji se ekipi obratio: ''Hajmo se skloniti odmah i daj malo vamo osobnu''. Ekipa RSE je zatražila ime i broj značke od policajca, koji im je tražio osobne dokumente. Nakon toga je uslijedila žustra rasprava koja je završila prijetnjama ''batinama'' koje je policajac uputio fotoreporteru.

Kopirati
Drag cursor here to close