Dobrodošlica za princezu Victoriju

Prosvjedi u Sarajevu: Nobelovu nagradu su mogli dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću

Mi smo se danas okupili simbolično da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu.
Vijesti / Flash | 05. 11. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruženje žrtava i svjedoka genocida i građani okupili su se ispred veleposlanstva Švedske u Sarajevu zbog odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, kazao je da je Handke sudjelovao u raznim mitinzima opravdavajući genocid koji je poočinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Pozivam sve, pogotovo Akademiju Švedske da po prvi put u povijesti odustane od dodjele nagrade i na taj način ispoštuje Nobela. Nadam se da će naš apel koji će bit svakog utorka ovdje i da će Akademija odustati od dodjeljivanja nagrade Handkeu", kazao je Tahirović, prenosi N1.

FOTO: N1 BiH / Prosvjedi u Sarajevu: Nobelovu nagradu su mogli dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću

Okupljenima se obratila i predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić koja je najavila da će večeras uručiti pismo princezi Victoriji prijestolonasljednici i princu Danielu od Švedske sa ciljem, kako su naveli, da ih se upozna sa razlozima protivljenja nagradi.

"Mi smo se danas okupili simbolično da uručimo pismo kralju i kraljici, da ih opomenem na ono s čime se ne slažemo, a to je dodjela nagrade Handkeu. Nagradu koju je Akademija dala ovom čovjeku mogli su dati i Karadžiću, Mladiću i Miloševiću", poručila je Subašić.

Članovi udruženja su naveli da će se okupljati svakog utorka do 10. prosinca kada bi nagrada zvanično trebala biti uručena Handkeu.

Kopirati
Drag cursor here to close