Zbog neuvezivanja radnog staža

Prosvjedi radnika pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli

Poručio je da su radnice spremne doći pred Ministarstvo rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona kako bi ostvarile svoja prava.
Vijesti / Flash | 13. 03. 2019. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli se i ove srijede pred zgradom pravosudnih institucija održavaju prosvjedi pedesetak radnika tvrtki u stečaju koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava na uvezivanje radnog staža.  

Danas su upozorili na problem s kojim se susreću radnice tvornice "Borac" iz Banovića, a koja je bila u vlasništvu Vlade Federacije BiH.  

''Imamo problem. Naime, Vlada Federacije BiH je još prošle godine uplatila sredstva za pet radnica tvrtke 'Borac' iz Banovića za PIO. Ali Vlada Federacije je jasno rekla kantonima da radnicima uplate zdravstveno osiguranje. Vlada Tuzlanskog kantona je formirala komisiju koja je rekla da je to firma od federalnog značaja i samo njima nije uplaćeno zdravstveno osiguranje'', rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

Poručio je da su radnice spremne doći pred Ministarstvo rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona kako bi ostvarile svoja prava.

''Mi ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se ta sredstva vrate nazad'', istaknuo je Kopić.

Na prosvjedima u Tuzli sudjelovali su i radnici Hotela Tuzla, radnice "Borca“ iz Banovića, tvornice obuće "Fortuna“ i "Aida“ te radnici "Poliolhema“.

Kopirati
Drag cursor here to close