Psihofizičko zdravlje

Susjedi prosvjeduju: Traže da djeca ne nose maske u školama

Okupljeni su poručili da maske utječu na psihofizičko zdravlje djece i istakli da neće odustati od svojih zahtjeva.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2021. u 13:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više desetina građana Podgorice okupilo se danas ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore zbog naredbe da djeca moraju nositi maske u školama, javlja Anadolija.

Okupljeni su poručili da maske utječu na psihofizičko zdravlje djece i istakli da neće odustati od svojih zahtjeva. Liječnik Nikola Fatić kazao je da bez obzira koliko ih bilo - borit će se i dalje za prava djece. Zalažu se za medicinu, koja je, kako kaže, zasnovana na dokazima.

"Da li se u ovoj zemlji sproveo eksperiment kako maske utječu na psihofizičko stanje? Nije. Čitava priča oko maski za djecu sigurno ostavlja posljedice na djecu. Ministarstvo zdravlja prenosi odgovornost na građane. E, to, gospodo, neće moći. Vi ste plaćeni da nosite odgovornost, ako ne možete odlazite", poručio je Fatić.

On je naveo da je u Izraelu protiv COVID-19 cijepljeno 80 posto stanovništva, a da su jučer imali najveći broj oboljelih po glavi stanovnika.

"Kod nas je 45 posto cijepljenih. U našoj populaciji je došlo do porasta broja inficiranih. U Iraku, Africi, nema cjepiva, kako ljudi tamo žive. Ako zgazimo sve što smo učili i ako se prepustimo tokovima moćnika nećemo daleko dogurati", smatra Fatić.

Foto: Anadolija / Prosvjed u Podgorici

Vesko Pejak iz Alternative Crne Gore, kazao je da je pravo čovjeka da odlučuje o svom zdravlju. On je rekao da je 95 posto roditelja jutros poslalo djecu u školu sa maskama.

"Nijedno dijete nije vraćeno iz škole zato što je nosilo masku. Vaše pravo je da odlučite hoće li vaše dijete nositi masku", istakao je Pejak.

On naglašava da nije točna informacije da su djeca odgovorna za zdravlje roditelja.

"Većinu terapije za COVID-19 ne možemo da uzmemo u apoteci, nego je plaćamo. To se krije. Ministarstvo zdravlja nije osiguralo lijekove u ljekarnama za covid pacijente", rekao je Pejak.

On negoduje što su dozvoljeni vjerski skupovi, žurke, a nije dozvoljeno da djeca ne nose maske.

Kopirati
Drag cursor here to close