Novi Grad

Prosvjed protiv otpada: Moguće su i radikalnije mjere

Navedeno je kako zemlje članice EU i njihova veleposlanstva, nedopustivo stoje po strani.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2019. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Niko ne smije ignorirati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara'', poruka je sa današnjeg prosvjednog skupa u Novom Gradu.

Poručeno je kako nitko nema pravo ignorirati usuglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela ali i poziciju Bosne i Hercegovine čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive.

'' Glas onih koji su ugroženi, upravo ignoriraju zemlje koje imaju namjeru izgraditi odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.  Susjedi iz Hrvatske i Slovenije, pokažite se komšijski i svoje smeće ne ostavljate nama u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i daljnju pravnu bitku. Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena. I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu „Trgovska mora reci NE MOŽE“, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300 000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una'', navedeno je.

Dodaje se kako zemlje članice EU i njihova veleposlanstva, nedopustivo stoje po strani.

''Cijela međunarodna zajednica mora se napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštivanje svih međunarodno - pravnih akata koje su BiH i RH potpisnice. Ne želimo vjerovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer u suprotnom to bi nas prisililo na radiklane, nekomšijske mjere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close