Kršenje prava

Prosvjed policije HNŽ-a diže se na federalnu razinu

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tristotinjak pripadnika Sindikata policije HNŽ-a prosvjedovalo je u srijedu u Mostaru zbog toga, kako navode, što županijska Vlada ne poštuje pravomoćne sudske odluke, kao ni njihov redoslijed prispijeća na naplatu, a najavili su i mogućnost održavanja sličnoga prosvjeda na području čitave Federacije.

Prosvjed koji je održan u Sjevernom logoru u Mostaru, a koji je od gradskih vlasti, kako tvrde iz Sindikata, označen kao jedno mjesto u Mostaru, gdje je bilo moguće prosvjed i održati, započeo je intoniranjem državne himne i odavanjem počasti za sve poginule pripadnike policije. Nakon toga, nazočnim policajcima obratili su se predstavnici sindikata policije, a podršku su im došli dati i predstavnici drugih županijskih sindikalnih organizacija.

Zabranjeno prosvjedovati

''Mi smo se danas okupili točno na onom mjestu gdje nam je vlast odredila. Naime, nama je zabranjeno u ovome gradu prosvjedovati pred institucijama od kojih tražimo da poštuju naša prava. Mi smo sada njihovu odluku ispoštovali, ali i mi od njih tražimo da ispoštuju sudske odluke'', kazao je predsjednik Sindikata policije HNŽ-a Kemal Đono.

Dodao je kako je jedini razlog zbog kojega su se policajci okupili na prosvjedu to što vlast njima, koji štite svačija prava, krši njihova prava, odnosno krše se njihove pravosnažne sudske odluke glede njihovih tužbi i primanja koja se, kako je naglasio, ne odnose samo na regrese i tople obroke, "što je zamajavanje javnosti, već su tu tužbe za neplaćeni noćni, prekovremeni, rad praznicima i sl."

''Tražili smo socijalni dijalog, no odbijeni smo i ovo je jedini način da zatražimo svoja prava'', ustvrdio je Đono.

Nije mogao precizno odgovoriti o kojem se iznosu radi i broju policajaca, rekavši samo kako je iznos potraživanja prema tužbama policijskih djelatnika prošle godine iznosio oko 12 milijuna te da se radi od prilike oko 500 policajaca koji nisu naplatili svoja potraživanja.

Glavni tajnik Unije samostalnih sindikata policije FBiH Muamer Bajraktarević kazao je kako je na današnji prosvjed došao kako bi podržao svoje kolege u njihovih zahtjevima.

Jalovo izmirivanje

Po njegovom mišljenju, do ovakvoga stanja je doveo izostanak socijalnoga dijaloga koji je uglavnom karakterističan za sve vlasti u posljednjih deset godina.

''Postoji na milijune dopisa koje smo mi uputili sa željom da sjednemo s predstavnicima vlasti za stol i dogovorimo se (...). Nažalost, taj ignorantski odnos vlasti je i doveo do tolikog broja tužbi, do opterećenja sudova i kršenja ljudskih prava", ističe Bajraktarević, te dodaje kako su se sindikati iz toga razloga okupili kako bi i na taj način kazali vlastima „ne“ te ih pozvali na dijalog.

Bajraktarević smatra kako tužbe opterećuju cijelu državu te da proces izmirenja potraživanja po tužbama iz radnoga prava u svih županijama ide vrlo "jalovo". Na pitanje može li doći do sličnoga prosvjeda na razini cijele Federacije, kazao je kako je to vrlo moguće.

''Vrlo je moguće da mi u idućem razdoblju, ako se ovakav ignorantski odnos vlasti nastavi prema ovom pitanju, vrlo vjerojatno organiziramo jedan ovakav prosvjed na razini Federacije'', zaključio je Bajraktarević.

Svoju podršku policajcima iskazao je i predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata Husein Špago, kazavši kako je na prosvjed došao u ime sindikata koji okuplja oko 15 tisuća članova kako bi podržali svoje kolege iz policije u borbi za njihova neotuđiva prava.

Oni jednostavno traže ono što su zaradili, a na kraju krajeva postoje sudske odluke, mišljenja je Špago. ''Kao građanina ove županije začuđuju me vlasti koje nemaju osjećaja za to da se donesene sudske odluke moraju realizirati... Mi sve razumijemo i to kako nema dovoljno sredstava, ali ipak ima dovoljno vremena i prostora da se sjedne i dogovara'', dodao je.

Zamro socijalni dijalog

Špago smatra i kako je socijalni dijalog potpuno zamro u Županiji u kojoj ima, kako kaže, tisuću i jedan problem. Stoga je apelirao na vlasti da sjednu za stol sa sindikatima i razgovaraju o svim otvorenim pitanjima.

Predsjednica Sindikata Srednjega i visokog obrazovanja HNŽ-a Edina Čomić izjavila je kako je došla podržati policiju jer ih muče isti problemi kao i prosvjetare, a to su neizmirena potraživanja iz sudskih presuda.

Iz Sindikata policije HNŽ ranije je priopćeno kako su razlozi ovoga prosvjeda nevjerojatni, ali istiniti. Naime policija je, kao garant zaštite osobne, materijalne i svake druge sigurnosti svih u zajednici kao i ljudskog dostojanstva svakog pojedinca, jednakosti pred zakonom, došla u poziciju na ovakav način zatražiti da se ista prava odnose i na njezine članove.

Kopirati
Drag cursor here to close