Napadi

Prosvjed novinara: Ovako više ne ide

Rekao je kako se, nažalost, čeka da se dogodi ovako nešto da bi se reagiralo.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2019. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prošlotjednih prijetnji redakciji portala Radiosarajevo, u 12 sati u Sarajevu prosvjedovali su novinari.

Glavni tajnik Društva novinara BiH Fedžad Forto je kazao kako je današnje okupljanje izraz frustracije i bijesa na sve što se novinarima događa posljednjih godina.

''Mnogo je djela bez sudskog epiloga, odnosno ili dugo traju ili kazne ne budu adekvatne. Došli smo do toga je društveno politička norma postao napad na novinara. Ovo je kulminacija nakon slučaja Kovačević kad je novinarstvo u pitanju. Potrebne su određene izmjene Krivičnog zakona kako bi novinari dobili jaču pravnu zaštitu. Mora se podvući crta - ovako više ne ide'', kazao je Forto te istaknuo bojazan da će poslije ovakvih slučajeva, odnosno kada novinar osjeti da nema zaštitu, zavladati autocenzura.

Rekao je kako se, nažalost, čeka da se dogodi ovako nešto da bi se reagiralo.

''Apelirao bih na kolege da ne zaboravljaju slučajeve napada na novinare, da prate kako procesi idu. Bojim se da nakon jednog događaja bude malo prosvjeda i to je to. Smiješno je što se događa u manjim sredinama, kakvi su to pritisci i prijetnje...'', naveo je Forto.

Faruk Vele, novinar i član uredničkog tima Radiosarajevo.ba, zahvalio je na podršci koja im je pružena te dodao kako je napad na portal samo povod okupljanja.

''Ovo je izraz podrške i svim drugim kolegama diljem Bosne i Hercegovine koji su proteklih mjeseci i godina napadani. Ovo je podrška i za kolegicu Gordanu Katanu iz Banja Luke, kolegicu Melihu Smajkić iz Mostara, Nevresa Dedića iz Mostara, Vladimira Kovačevića u Banja Luci, za sve ljude koji su naše kolege, a koji su proteklih godina napadni'', rekao je Vele.

Anadolija / Prosvjed novinara pred institucijama BiH

Dodao je kako društvo mora poslati poruku da osuđuje napade na novinare.

''Kako će je poslati? Oštrim sankcijama sudova i oštrim rezovima u zakonskom smislu gdje će konačno biti donesena, na valjan način, odluka da je napad na novinare - napad na službenu osobu. Moraju se stvoriti pretpostavke da naše društvo omogući medijske slobode. Medijske slobode su osnovne vrijednosti demokratskih društava i ukoliko dozvolimo da nas huligani napadaju, ukoliko dozvolimo da se silom uređuju naši portali, televizije, novine, svi mediji koji djeluju na ovim prostorima, onda ulazimo u zonu mraka'', rekao je Vele.

Smatra da će biti jako teško raditi novinarski posao, a već je jako teško biti novinar u BiH.

''Svake godine i svakog dana je teže raditi ovaj posao'', rekao je Vele koji je pozvao državu na zaštitu dodajući kako novinari imaju pravo na svoj rad, sigurnost i slobodu.

Kopirati
Drag cursor here to close