Tribina na Filozofskom

Prošlost ne smijemo pretvoriti u mit, nego u povijest

Vijesti / Flash | 13. 02. 2017. u 12:49 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja 72. obljetnice ubojstva mostarskih franjevaca, danas je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana javna tribina na temu "Značaj suočavanja s prošlošću".

Kako je uvodnom govoru istaknuo prodekan za znanost dr. Ivica Šarac, suočavanje s prošlošću je potrebno zbog onih, a puno ih je, kojima prošlost nikada nije bila samo prošlost već samo duboka trauma zbog izgubljenog ili nestalog člana obitelji, zbog posredno ili neposredno pretrpljenog nasilja te zbog počinitelja koji odbija priznati zločin ili ga opravdava zbog individualne ili kolektivne katarze.

''Nije svaki govor o zločinu uvijek borba protiv njega. Kada zločin žrtvi oduzme riječ, valja govoriti umjesto nje, posuditi joj glas. Posuđeni glas žrtvi je kao svjetlo, obasjava moguća skrovišta zločina. Što je više glasova, više je svjetla. Što je više svjetla, manje je zaslijepljenih i nijemih promatrača'', poručio je dr. Šarac okupljenima na današnjoj tribini.

Asistent Dražen Barbarić, koji je izlagao na temu političko-ideološkog aspekta stradavanja hercegovačkih franjevaca, pozvao je na trezvenost, racionalnost i objektivnost u suočavanju s prošlošću.  

''Ne treba u suočavanju s prošlošću upasti u zamku u koju je upala upravo komunistička partija. Ne treba stvari mitologizirati. U suočavanju s prošlošću iznošenje različitih kritičkih pogleda je i te kako dobrodošlo. Moramo se kloniti od toga da ne stvorimo novi mit. Ukoliko ostane hladno, racionalno i objektivno, naše kolektivno pamćenje će izbjeći zamku upadanja u mitologizaciju. To su tek moguća vrata u svjetliju budućnost'', naglasio je Barbarić.

Govoreći o značaju istraživanja totalitarnih sustava i suočavanja s prošlošću, dr. Ivo Lučić se nadovezao na Barbarićevo izlaganje i problem mitologizacije prošlosti.

''Mi svoju prošlost ne smijemo pretvoriti u mit, nego u povijest. Prošlost se u povijest pretvara radom povjesničara, jasnom znanstvenom analizom, uvažavajući metodologiju povijesne znanosti te izbjegavajući mitologizaciju i unošenje elemenata koji će nas odvesti na krivi put'', istaknuo je Lučić, upozorivši kako ćemo u suprotnom postaviti mitološke ciljeve koji će zamijeniti naše realne ciljeve.

Gost tribine bio je Franjo Boras, bivši sjemeništarac Franjevačke gimnazije u Širokom Brijegu i prvi hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je pročitao govor s prvog obilježavanja stradanja franjevaca, 14. veljače 1991. godine.

Tribina je održana u organizaciji Filozofskog fakulteta, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Udruge "Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje posljedica totalitarizma" i Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close