Ruke u zraku

Proračun i Kazneni zakon prošli Dom naroda

Vijesti / Flash | 18. 05. 2015. u 11:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedloga zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu.

Prema tom dokumentu, proračun iznosi 1.563.580.625 KM, od čega su ukupni prihodi za financiranje institucija i primici na razini 2014. godine 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625 i manji su za 232.812.343 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2014. godine od 750.000.000 KM.

Projiciranim proračunom ukupna javna potrošnja svodi se na razinu koja omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi. Prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za napredak BiH prema EU te jačanje pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Za predloženi proračun glasovalo je deset izaslanika, jedan je bio protiv i četiri suzdržana.

Neki od delegata imali su primjedbu što je predložena hitna procedura za razmatranje proračuna, tako da izaslanici nemaju mogućnost utjecati na njegov sadržaj.

Po hitnom postupku, Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kazneni zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Zastupnički dom je ovaj zakonski prijedlog usvojio prošlog tjedna, također po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona s ciljem harmonizacije kaznenog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma.

Istovremeno, definirana je obveza oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i od osoba na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH glasalo je 12 delegata, a tri su bila protiv.

Kopirati
Drag cursor here to close