Un

Propali pregovori o ujedinjenju Cipra

Vijesti / Flash | 07. 07. 2017. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Propali su pregovori o ujedinjenju Cipra'', priopćio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, nakon zaključenja najnovije runde maratonskih pregovora o ponovnom ujedinjenju otoka koji su se vodili pod pokroviteljstvom UN-a u švicarskom odmaralištu Crans-Montana i završili bez uspjeha rano jutros.

''Žao mi je što se usprkos snažnim naporima svih izaslanstava i strana, ova konferencija o Cipru završava bez dogovora'', rekao je Guterres.

Glavni tajnik UN je u četvrtak doputovao u Crans-Montanu da pokuša pomoći predsjedniku grčkog Cipra Nicosu Anastasiadesu i lideru turskog Cipra Mustafi Akinciju da riješe dugotrajni spor i ujedine zemlju. Čak je i američki potpredsjednik Mike Pence telefonom pozvao tražeći od suprotstavljenih strana da iskoriste povijesnu priliku.

Sedmodnevni pregovori koje je vodio UN su smatrani najboljom prilikom, ali uzalud. Diplomati, navodi AFP, tvrde da je Turska nudila premale ustupke grčkoj strani koja traži potpuno povlačenje turske vojske kao uvjet za uvođenje rotirajućeg predsjedništva države.

Na koncu, Gutteres je prekinuo pregovore nakon što su prešli u dramu i nadvikivanje, tvrde izvori.

''Nažalost, dogovor ovaj put nije moguć. Ali, ovo ne znači da neke druge inicijative nisu moguće'', rekao je čelnik UN-a, ali nije htio pojasniti detaljno zbog čega do dogovora nije došlo.

Kopirati
Drag cursor here to close