Bosanski Novi

Pronađena masovna grobnica iz proteklog rata

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 10:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na lokalitetu Hozić kamen, na području općine Bosanski Novi, pronađena je masovna grobnica. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je da su za sada uočeni posmrtni ostaci šest žrtva, a očekuje se da bi se u ovoj masovnoj grobnici, prema informacijama Instituta, trebali nalaziti posmrtni ostaci 11 osoba.

Čengić navodi da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim na području Prijedora tijekom 1992. godine. Po njezinim riječima, pretraživanje se vrši strojno i ručno i bit će nastavljeno danas.

''Riječ je o primarnoj masovnoj grobnici. Posmrtni ostaci su kompletni'', kazala je Čengić. Ekshumacijom, po naredbi Suda BiH, rukovodi Tužiteljstvo BiH. Na lokalitetu brda Žuč, na području sarajevske općine Vogošća, pronađeni su posmrtni ostaci, a pretpostavlja se da bi mogla biti riječ o žrtvi iz proteklog rata.

Čengić je kazala da su se posmrtni ostaci nalazili na površini terena, a pronašli su ih demineri prilikom deminiranja, o čemu je obaviješten Institut za nestale osobe BiH.

''Uputit ćemo zahtjev Tužiteljstvu BiH da bismo mogli ekshumirati pronađene posmrtne ostatke. O pretpostavljenoj nacionalnosti žrtve za sada ne možemo govoriti, jer je riječ o nekadašnjoj liniji razgraničenja'', kazala je Čengić.

Posmrtne ostatke, do početka ekshumacije, osiguravat će pripadnici policijske stanice Vogošća.

Kopirati
Drag cursor here to close