BH novinari

Pronaći i kazniti napadača na novinarsku ekipu RTRS-a u Sarajevu

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosti ili ih kršiti svojim postupcima.
Vijesti / Flash | 11. 01. 2019. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTRS / Vozilo Radiotelevizije Republike Srpske u Sarajevu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima  osudili su  napad na vozilo Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), koji se dogodio jučer u Sarajevu, kojom prilikom je nepoznati počinitelj verbalno vrijeđao člana ekipe ove medijske kuće i nasrnuo na njihovo vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH, dok su novinar i snimatelj RTRS –a boravili na konferenciji za novinare u Predsjedništvu.  

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uvjete za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo.

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosti ili ih kršiti svojim postupcima. Zbog toga očekujemo od MUP –a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom.  

Upravni odbor BH novinari i  Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka, te zahtijevaju od nadležnih pravosudnih i državnih institucija efikasnije sankcioniranje pojedinaca koji krše pravo na slobodu medija i ugrožavaju sigurnost novinara, kao i dosljednu primjenu europskih standard zaštite  prava na slobodu izražavanja u bosanskohercegovačkoj praksi, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close