Uz 968 reasocijacija sa ranije identificiranim slučajevima

Projekt ICMP-a pomogao utvrđivanju identiteta posmrtnih ostataka u čak 121 slučaju

Detaljan pregled svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH doveli su do 121 novog identiteta, 968 reasocijacija sa ranije identificiranim slučajevima.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2018. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) objavilo je infografiku koja ukratko prikazuje rad radnih grupa za rješavanje NN (bez imena) slučajeva, koje su 2013. godine uspostavili organi BiH, kako bi se istražilo zašto nije moguće ustanoviti podudarnost profila DNK više od 3.000 skeletnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama diljem Bosne i Hercegovine sa 8.000 prijavljenih slučajeva nestalih osoba za koje su obitelji nestalih dostavile dovoljan broj referentnih uzoraka.

U studenom 2017. godine, nakon četverogodišnjih napora koje je predvodilo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Institutom za nestale osobe (INO) i uz stručnu pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koju je financirala Europska unija, ICMP i INO su predstavili preliminarne rezultate projekta.

Detaljan pregled svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH doveli su do 121 novog identiteta, 968 reasocijacija sa ranije identificiranim slučajevima i preporuka tužiteljstvima u vezi s koracima koje treba poduzeti kako bi se riješila većina preostalih slučajeva.

ICMP pozdravlja sve aktivnosti tužiteljstava kojima se implementiraju ove preporuke.

''Implementacija preporuka može donijeti smiraj mnogim obiteljima koje još uvijek, i 20 godina nakon sukoba, ne znaju za sudbinu svojih najmilijih”, rekao je  Matthew Holiday, rukovoditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan dodajući da ''također je važno da se sredstva koja su dodijeljena mrtvačnicama koriste na najbolji način, a to znači smanjenje troškova čuvanja posmrtnih ostataka koji mogu biti identificirani i dostojanstveno i dostojno ukopani toliko godina nakon sukoba”.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ izvršilo je oko 40 službenih identifikacija na osnovu novih DNK profila koji su izolirani i za koje je utvrđena podudarnost s profilima ranije identificiranih osoba. Pored toga, najmanje 55 NN slučajeva je vraćeno na sudske parcele, čime je smanjen broj NN slučajeva u mrtvačnici Sutina u Mostaru.

Županijsko tužiteljstvo SBŽ i Kantona Sarajevo službeno su identificirali oko 30 slučajeva.

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije i Tužiteljstvo Brčko Distrikta su također proveli reekshumaciju prethodno identificiranih osoba i reasocijaciju skeletnih ostataka identificiranih tijekom procesa pregleda NN slučajeva.

ICMP će svojim programima tehničke pomoći nastaviti podržavati rad INO-a i tužiteljstava na rješavanju preostalih NN slučajeva.

ICMP-ova infografika o procesu rada Radne grupe za rješavanje NN slučajeva dostupna je klikom ovdje.

 

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu.

Njezin mandat je da osigura suradnju vlada i drugih organa u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga, te da im pruža pomoć u tim poslovima.

Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close