Očekuje se revizija

Proizvođači: Policija treba biti u bh. uniformama

Ukazao je, u tom kontekstu, na značaj zajedničkog nastupa bh. firmi unutar i izvan Bosne i Hercegovine kako bi pobijedili konkurenciju koja je, nerijetko, nelojalna, preferirajući proizvodnju kao generator privrednog razvoja uopće.
Vijesti / Flash | 17. 05. 2018. u 15:18 Fena
Kopirati

Predstavnici Gospodarske komore Federacije BiH, Udruženja tekstila, obuće i kože BiH (UTOKBiH) i Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme očekuju da će biti stavljen izvan snage novi Pravilnik o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH, koji je Vijeće ministara BiH donijelo u prosincu 2017. godine, te da će se pristupiti njegovoj reviziji, uz konsultacije s predstavnicima bh. kompanija, proizvođača policijske i vojne opreme. 

Upozorili su, istovremeno, kako se spomenutim pravilnikom u tekstu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, a čiji je predlagač bilo Ministarstvo sigurnosti BiH, diskriminiraju, odnosno eliminiraju bh. proizvođači i preferira uvozni brend, te narušava konkurencija u postupku javnih nabavki. 

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je na press-konferenciji u Sarajevu kako je temeljna uloga i misija ove institucije - zaštita interesa bh. privrednih subjekata, odnosno proizvođača, a u konkretnom slučaju zaštita interesa Konzorcija koji je okupio bh. firme, proizvođače u oblasti tekstilne industrije. 

Ukazao je, u tom kontekstu, na značaj zajedničkog nastupa bh. firmi unutar i izvan Bosne i Hercegovine kako bi pobijedili konkurenciju koja je, nerijetko, nelojalna, preferirajući proizvodnju kao generator privrednog razvoja uopće. 

U osvrtu na spomenutu problematiku predstavnik Udruženja tekstila, obuće i kože BiH  Amir Međić kazao je kako je tu uime asocijacije koja zastupa interese više od 40.000 radnika, izražavajući spremnost da maksimalno podrži nastojanja bh. proizvođača uniformi i dodatne opreme. 

''Ne vidim ništa logičnije od toga da se firmama koje proizvode, zapošljavaju i pune proračune države, njenih entiteta i svih razina vlasti omogući posao'', podcrtao je Međić, navodeći da UTOKBiH inzistira na ravnopravnom tretmanu i promjeni koncepta, odnosno reviziji spomenutog pravilnika kako bi se bh. proizvođačima omogućilo da uposle vlastite kapacitete. 

Predstavnik Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme Haris Sejdić upozorio je kako prilikom izrade 'spornog' pravilnika nisu konzultirani ni struka, niti neovisne laboratorije, te da se njime daje prednost trgovačkoj aktivnosti, odnosno uvozu, najvjerojatnije, iz Vijetnama, ili neke od zemalja Dalekog istoka, a ''sve pod parolom kvaliteta''. 

Podsjetio je da je Konzorcij na sastanku s nadležnima, održanom prije usvajanja spomenutog pravilnika, inzistirao na zajedničkom iznalaženju rješenja na način da se formira radna grupa u kojoj bi participirali i predstavnici bh. proizvođača policijske i vojne opreme, ali da je, i pored obećanja, izostalo razumijevanje u tom pogledu.   

U sklopu odgovora na novinarske upite, između ostalog, rečeno je da, ukoliko izostane dobra volja za rješavanje spornih pitanja, ostaje mogućnost 'obaranja' tenderskih procedura u žalbenom postupku, a u krajnjem da se zatraži i sudska zaštita, odnosno odgovarajući pravni lijek. 

Kopirati