Voda

Proglašeno stanje prirodne nesreće: Poplavljena naselja, probijeni nasipi…

Prema redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, u Bihaću je u protekla dva dana palo 137 litara kiše po metru četvornom…
Vijesti / Flash | 14. 05. 2019. u 13:56 Bljesak.info
Kopirati

U općinama Sanski Most, Bosanska Krupa, Tešanj, Doboj-Jug i Usora proglašeno je stanje prirodne nesreće, navedeno je u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite o stanju na poplavljenom području.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona je, zbog vremenskih nepogoda, donijelo odluku kojom je od danas prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama na ovom području.

Ugroženo 46 objekata

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, u Bihaću je u protekla dva dana palo 137 litara kiše po metru četvornom, a najugroženija naselja su Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice jedan, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata.

Ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a u protekla 24 sata bihaćka vatrogasna jedinica 18 puta je intervenirala na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

 

Na području općine Velika Kladuša u naseljima Zborište i Stabandža iz korita se izlio potok i ugrozio osam stambenih objekata, a za promet je zatvoren istoimeni lokalni put, kao i regionalni put Vrnograč-Velika Kladuša.

Na području Cazina do sada je evidentirano 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je i do aktivacije starih i pojave novih klizišta.

Poplavljena naselja

U općini Sanski Most visok vodostaj rijeke Sane ugrozio je desetine stambenih objekata i poljoprivredno zemljište i na području ove općine proglašeno je stanje prirodne nesreće.

 

Poplavljena su naselja uz cijeli tok rijeke Blihe, dok se rijeka Zdena izlila i poplavila objekte u naseljima Zdena, Alagića sokak i Muhići.

Izlila se i rijeka Sasinka i poplavila nekoliko kuća u naseljima Sasina i Radinovac, rijeka Pilješka poplavila je nekoliko objekata u naselju Trnovi, a rijeka Modrašnica izlila se i poplavila objekte u mjestu Naprelje, dok su oborinske vode poplavile naselja Krkojevci i Mahala.

Stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kojem su uspostavili kamp, te su na raspolaganju lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i u, ako bude potrebno, evakuaciji i spašavanju stanovništva.

Općina Bosanska Krupa proglasila je stanje prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnom kišom, klizištima i odronima.

Probijen nasip

Rijeka Krušnica poplavila je poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata, a potok Svetinja po 40 stambenih i pomoćnih objekata u istoimenom naselju.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, pritoke rijeke Bosne, posebno Usora i Liješnica su, zbog obilne kiše, stvorile velike probleme, a općine Tešanj i Doboj-Jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području općine Tešanj je, uslijed naglog porasta vodostaja Usore, probijen nasip u mjesnoj zajednici Kalošević i poplavljena je veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

Dio stanovništva odbio je evakuaciju i ostao u objektima, a Jedinice civilne zaštite su naknadno čamcima evakuirale pet mještana i nekoliko životinja.

Izlijevanjem Usore u mjesnoj zajednici Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekt i evakuirana tročlana obitelj.

Prema prvim podacima Službe Civilne zaštite Doboj-Jug, poplavljeno je 100 stambenih jedinica, 50 pomoćnih objekata, pet većih privrednih društava i oko 48 hektara obradivog zemljišta, ali nije bilo životno ugroženih osoba.

Mehanizacija na terenu

U općini Zavidovići stanje normalizira u odnosu na ponedjeljak.

U općini Vitez sinoć je u večernjim satima primljena dojava o poplavama u naseljima Marosi i Rijeka. Ugroženo je oko 20 kuća od kojih je pet-šest poplavljeno.

U općini Novi Travnik izlila se rijeka Grlonica u Stojkovićima, Trenici i Rankovićima. U općini Travnik dio donjeg dijela naselja Gladnik je ugrožen i na terenu je mehanizacija, navedeno je u priopćenju Federalne uprave civilne zaštite.

Prema podacima, koje je Kantonalni operativni centar Civilne zaštite dobio od općinskih operativnih centara civilne zaštite, na području Kantona Sarajevo nije bilo izlijevanja vodotokova.

 
Kopirati