Virus korona

Prodanović: Nema opravdanja što nismo osigurali cijepiva

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se "ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH".
Vijesti / Flash | 23. 02. 2021. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazar Prodanović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da se Bosna i Hercegovina, nažalost, ne može pohvaliti odgovorom na ključne probleme pandemije virusa korona, u smislu da svi građani BiH imaju zaštitu i započinjanjem procesa cijepljenja, odnosno sticanje imuniteta.

Dodao je kako misli da time jesu ugrožena ljudska prava građana, te da se "ne možemo pozivati na složenost uređenja u BiH".

''Trebamo vidjeti samo pozitivna iskustva susjednih zemalja. Nažalost, nismo iskoristili niti utjecaj izvršnih institucija vlasti na svim razinama u dovoljnoj mjeri, niti smo osjetili dovoljno prijateljstvo s važnim međunarodnim institucijama, da bismo dobili cjepiva kako su to neke druge zemlje učinile'' naveo je Prodanović.

Kaže da, ako bismo čak započeli cijepljenje u jednom dijelu BiH, ne misli da bismo riješili pitanje. Dodaje da „moramo osigurati dovoljan broj cjepiva, prije svega za zdravstvene radnike koji rade u covid bolnicama i odjeljenjima, ugrožene kategorije kao što su osobe starije životne dobi i smještene u staračkim domovima“.

''Mislim da smo se previše pouzdali u Covax mehanizam kojim bismo osigurali cjepiva. Nažalost, u ovom smislu i velike zemlje, s obzirom da se radi o najtraženijem proizvodu u svijetu sada, nisu iskazale u dovoljnoj mjeri solidarnost, no to nas ne opravdava da nismo osigurali cjepiva'' zaključio je Prodanović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close