Društvo hrvatskih novinara

Procesuirati one koji novinare napadaju i prijete Facebookom

Ističe kako su sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama.
Vijesti / Flash | 07. 06. 2019. u 08:53 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo hrvatskih novinara u BiH traži otkrivanje i kažnjavanje počinitelja prijetnji i napada na novinare u Mostaru.

kako je navedeno u priopćenju, Društvo Hrvatskih novinara u BiH najoštrije osuđuje prijetnje upućene kolegama novinarima Dnevnog avaza, te portala Bljesak.info i  Klix.ba, te nasilno otuđivanje telefona novinarki Avaza Melihi Smajkić, koji su se dogodili u mostarskom naselju Zalik, dok su novinari snimali obiteljsku kuću i poslovni objekt obitelji Husić, na koju je ranije bačena eksplozivna naprava.

''Štiteći pravo novinara da slobodno i neometano izvještavaju o događajima od javnog interesa, kakav je bio događaj u Zaliku, Društvo hrvatskih novinara u BiH traži od nadležnih organa da istraže sve okolnosti ovog slučaja, te, sukladno zakonskim propisima, kazni počinitelje verbalnih prijetnji i nasrtaja na novinare i njihovu opremu. Također, zahtijevamo da se otkrije identitet osoba koje su novinarima prijetile putem Facebooka, te, također sukladno zakonu, procesuiraju'', navodi se u priopćenju.

Ističe kako su sloboda medija i prava novinara da izvještavaju o događajima od javnog interesa u temeljima demokratskih društava, zaštićeni zakonima i međunarodnim konvencijama, koje je obvezna poštovati i Bosna i Hercegovina.

''Kako su u posljednje vrijeme sve učestalije prijetnje, ali i fizički napadi na novinare u BiH, Društvo hrvatskih novinara u BiH pridružuje se zahtjevima za izmjenama kaznenog zakonodavstva, kojima bi se napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu u obavljanju dužnosti'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close