Sastanak Mektić – Wood

Problemi s migrantima: U slučaju potrebe, šalje se dodatna pomoć Graničnoj policiji

Razgovarano o uključivanju mehanizama EU za rješavanje problema migranata u BiH
Vijesti / Flash | 21. 05. 2018. u 13:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa Richardom Woodom, šefom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji sa migrantima u BiH.

Mektić je upoznao prisutne sa poduzetim aktivnostima na spriječavanju ilegalnih prelazaka granice, slanjem dodatnog broja policajaca iz SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH. Naglasio je da su ove mjere rezultirale značajnim smanjenjem broja ulazaka ilegalnih migranata u BiH.

Mektić je istaknuo da se u slučaju potrebe planira slanje i dodatne pomoći Graničnoj policiji BiH kako bi pojačali nadzor i spriječili ilegalne ulaske u BiH.

Istaknuo je da je ovo problem koji se treba rješavati regionalno i na nivou EU. Stoga je na sastanku razgovarano i o podršci Europske unije vlastima BiH, kroz mogućnost slanja pripadnika Frontex-a na granice BiH,  ali i aktiviranje drugih mehanizma za rješavanje problema ilegalnih migranata  u našoj zemlji.

Predstavnici EUSR su pozdravili napore koje ministar Mektić ulaže da se osigura humano rješavanje ovih problema, uključujući posljednji primjer zbrinjavanja migranata u centru u Salakovcu.

Kopirati
Drag cursor here to close