Okrugli stol

Problemi bh. pravosuđa: Što prije izmijeniti zakon o kaznenom postupku

'Efikasno upravljanje sudskim postupkom u predmetima ratnih zločina u BiH'
Vijesti / Flash | 13. 04. 2018. u 19:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH) i Ministarstvo pravde BiH organizirali su na Jahorini okrugli stol nazvan "Efikasno upravljanje sudskim postupkom u predmetima ratnih zločina u BiH".

Na dvodnevnom skupu sudjelovali su suci, tužitelji i odvjetnici koji rade na predmetima ratnih zločina. To je omogućilo sveobuhvatno razmatranje i analizu različitih praksi i problema s kojima se suci, tužitelji i odvjetnici suočavaju u radu na predmetima ratnih zločina.

Različita praksa

Konstatirano je da je različita praksa u primjeni određenog broja instituta propisanih zakonima o kaznenom postupku u BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina posljedica, između ostalog, nedovoljno preciznih zakonskih rješenja.

Uočeno je da je potrebno izvršiti izmjene zakona o kaznenom postupku u BiH, kojim će se predvidjeti obveza tužitelja da na početku istrage donosi naredbu o provođenju istrage.

Konstatirano je i da je potrebno izvršiti izmjene odredaba koje reguliraju pravo branitelja da pregleda spise i dokumentaciju u zakonima o kaznenom postupku u BiH da bi se jasno i precizno odredila prava i obveze stranaka u postupku u vezi pristupa dokazima relevantnim za kazneni postupak.

Među zaključcima je i konstatacija da postoji različita praksa sudova u postupanju prilikom odlučivanja o optužnici u predmetima ratnih zločina, te je istu potrebno unificirati.

Preporučuje se da sudovi o prigovoru zakonitosti dokaza odlučuju za vrijeme trajanja dokaznog postupka strane koja izvodi dokaze, a najkasnije do kraja dokaznog postupka, a ne u odluci o glavnoj stvari, obzirom da odluka o tom prigovoru može da utječe na dalji tijek postupka.

Različiti standardi BiH i entiteta

''Konstatira se da postoje različiti standardi u ocjeni zakonitosti dokaza između pravosuđa na nivou BiH i nivou entiteta te je potrebno u tom pogledu ujednačiti praksu, posebno iz razloga što jedan predmet ratnog zločina može, u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH, biti procesuiran pred sudovima različitog nivoa pravosuđa'', ističe se u priopćenju.

Zaključak je i da postoji različita praksa i tumačenje prava na žalbu protiv presude donesene na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, te je potrebno izmjenama zakona o kaznenom postupku u BiH preciznije urediti tu oblast. Potrebno je nastaviti s organizacijom okruglih stolova na kojima će sudjelovati suci, tužitelji i odvjetnici koji rade na predmetima ratnih zločina da bi se relevantna pitanja mogla sagledati na sveobuhvatan način'',  navodi Press služba VSTV BiH.

Okrugli stol na Jahorini otvorio je član VSTV-a BiH Slavo Lakić i istaknuo zahvalnost VSTV-a BiH i cjelokupnog pravosuđa BiH za podršku koju Europska unija pruža u realizaciji mjera i ciljeva predviđenih Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina.

Lakić je istaknuo da je jedna od ključnih pretpostavki za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina adekvatno razumijevanje faza kaznenog postupka od svih sudionika u postupku, s posebnim naglaskom na važnost ujednačenosti prakse u primjeni procesnih instituta. 

EU prati procesuiranje ratnih zločina

Predstavnica Izaslanstva Europske unije u BiH Lejla Hrustanović je istaknula da EU kroz ovaj i druge projekte, u suradnji s međunarodnim partnerima, pruža podršku sudovima i tužiteljstvima u procesuiranju predmeta ratnih zločina što predstavlja jedan od najvećih problema pravosudnog sustava BiH.

Naglasila je da će EU nastaviti pratiti procesuiranje predmeta ratnih zločina i nakon usvajanja izmjena Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje je potrebno što prije usvojiti da bi podrška EU (osigurana u okviru IPA 2013 paketa pomoći) bila što adekvatnije i efikasnije iskorištena.

Tajnik Ministarstva pravde BiH Željko Bogut izrazio je nadu da je tim događajem ustanovljena dobra praksa zajedničkih stručnih skupova na kojima se razgovara o svim problemima koji se tiču procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Izlagači na okruglom stolu bili su tužitelj Federalnog tužiteljstva FBiH ujedno i moderator tog događaja Munib Halilović, suac Vrhovnog suda FBiH Jasmina Begić, sudac Suda BiH Davorin Jukić, tužitelj Republičkog tužilaštva RS-a Branko Mitrović, odvjetnik odvjetničke komore FBiH Vlado Adamović i odvjetnik odvjetničke komore RS-a Miodrag Stojanović.

Okrugli stol na Jahorini dio je projekta "Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina" koji predstavlja nastavak podrške procesuiranju predmeta ratnih zločina u okviru paketa pomoći IPA 2012/2013 kroz koji je Europska unija osigurala 14,8 milijuna eura za jačanje ljudskih i materijalnih kapaciteta sudova i tužiteljstva za rad na predmetima ratnih zločina.

Korisnici podrške su 15 tužiteljstava, osam sudova, Ministarstvo pravde BiH - Sektor za kraznenu pomoć i edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH i VSTV BiH.

Cilj podrške je unapređenje efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina u pravosuđu kroz smanjenje broja neriješenih predmeta ratnih zločina s poznatim osumnjičenim u tužiteljstvima (tzv. KTRZ predmeti) za 50 posto u periodu od pet godina (2014 - 2018).

Kopirati
Drag cursor here to close