Gradonačelnik i vijećnici

Problem s migrantima: Stanje je ovakvo, jer nas ignoriraju godinu dana

Gradonačelnik Fazlić i vijećnici podržali odluku MUP-a USK-a o migrantima
Vijesti / Flash | 25. 10. 2018. u 13:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na situaciju s velikim brojem nezbrinutih migranata u Bihaću upozoravamo već skoro godinu dana, ali mi se čini da nas nitko ne čuje ili ne shvaća ozbiljno. Sada smo ovdje upravo u ovakvoj situaciji, jer smo skoro godinu dana prepušteni sami sebi'', ocijenio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na zajedničkoj konferenciji za medije sa gradskim vijećnicima.

U tom kontekstu, iskazao je podršku komesaru policije Unsko-sanskog kantona Muji Koričiću, jer je učinio "prvi konkretan potez za zaštitu stanovnika ovog kantona''.

Sigurnosnu situaciju pod kontrolu

Predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa naveo je da je Grad Bihać u ovoj situaciji potpuno ograničen svojim ovlaštenjima, pa kada je i u pitanju izbor lokacije za privremeni smještaj migranata.

''Naš zajednički stav je da samo želimo da se sigurnosna situacija u Bihaću stavi u potpunosti pod kontrolu, te naravno da se osiguraju humani životni uvjeti za ovaj broj migranata, koji trenutno tu boravi'', dodao je Župa.

Gradski vijećnik Sej Ramić, koji je i bio jedan od organizatora prosvjeda građana Bihaća u proteklim danima, ponovio je da prosvjedi nisu bili protiv migranata, nego protiv, kako je rekao, indolentnih državnih institucija koje su Bihać i USK doveli u neprihvatljivu situaciju.

''Odluku Ministarstva unutarnjih poslova USK da zaustavi dalji priliv migranata u potpunosti svi podržavamo, jer su to građani Bihaća i tražili. Nismo zadovoljni aktivnostima Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodnih organizacija oko izbora i pripreme privremenih smještajnih lokacija. Po zakonima Europske unije, te lokacije moraju biti udaljene 20 kilometara od graničnih prijelaza, ali izgleda da se to sada ne odnosi samo na Bihać i Veliku Kladušu'', utvrdio je Ramić.

Smještajne lokacije

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također je govorio o izboru smještajnih lokacija, odnosno da je "prešutno odobrio adaptaciju nekadašnjeg Đačkog doma kako bi migranti ovdje imali ikakav smještaj, ali da se i to zakompliciralo i pogrešno interpretiralo“.

''Niti mogu biti, niti jesam onaj koji određuje i priprema lokacije za smještaj migranata. Mi smo doslovno morali odobriti nekadašnji Đački dom, kako bi ti ljudi imali bilo kakav smještaj i kako ne bi ovdje bilo kao na 'Divljem Zapadu'. Ta lokacija je potpuno neuvjetna i samo da se upristoji za smještaj nekoliko stotina ljudi, trebalo bi u nju uložiti milijun maraka. Međutim, sada je i ta priča zapetljana, a tisuće migranata boravi u Bihaću. Izbor privatnih lokacija ne smijem i neću komentirati'', dodao je Fazlić.

Još jednom je ponovljen apel svim državnim institucijama da se sigurnosna i humanitarna situacija u Bihaću i USK shvati maksimalno ozbiljno i da se što prije počne s rješavanjem problema.

Kopirati
Drag cursor here to close