Nesuglasice

Problem pozicije ravnatelja policije u HNŽ

To je najvažnija pozicija policijskom sustavu nakon one ministra unutarnjih poslova, a nepopunjena je zbog političkih nesuglasica HDZ-a i SDA.
Vijesti / Flash | 25. 05. 2021. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozicija ravnatelja policije problem je koji stanovnike Hercegovačko-neretvanske županije, posebice same policijske djelatnike muči godinama. To je najvažnija pozicija policijskom sustavu nakon one ministra unutarnjih poslova, a nepopunjena je zbog političkih nesuglasica HDZ-a i SDA. Nakon slučaja policijske brutalnosti nad mladićem i divljanja navijača, intenzivirana je i potraga za novim ravnateljem, prenosi BHRT.

Prvi korak pri izboru legitimnog i stalnog ravnatelja policije bio je na Povjerenstvu za izbor i imenovanje županijske skupštine. Povjerenstvo je raspisalo javni natječaj za članove neovisnog odbora, tijela koje bira i nadzire rad ravnatelja. Natječaj je otvoren do kraja mjeseca.

Pravi put

''Mislim da je to pravi put jer treba učiniti sve da se to neovisno povjerenstvo što prije formira i da krene sa procedurom izbora komesara, nadam se da će to biti skoro jer MUP-u HNŽ trebaju instituti, prvo komesar a onda i ovi što po zakonu moraju postojati u ministarstvu'', rekao je Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.

U ovaj odbor bit će izabrano 7 članova, dva iz MUP-a, te 5 iz oblasti kriminalistike i prava. Završetkom natječaja bit će odabrani najbolji kandidati koji će tada razmatrati kandidate za poziciju ravnatelja policije. To neće biti njihov jedini posao u 4 godine mandata koji je pred njima.

''I da razmatra sve žalbe na rad ravnatelja policije uključujući žalbe građana, ocjenjuje sveukupni rad ravntaelja, razmatra prijedloge skušptine, vlade ili ministra o smjeni ravnatelja i predlaže njegovu smjenu u slučaju kaznenog djela i teške povrede službene dužnosti'', rekla je Julineta Jurić, predsjednica Povjerenstva za izbor i imenovanje Skupštine HNŽ.

Miješanje politike

Iako je ulazak u legalan izbor ravnatelja bolji od nedavno propale ideje imenovanja vršitelja dužnosti na ovu poziciju, stručnjak za kriminalistiku Sandi Dizdarević upozorava na mogućnost miješanja politike u izbor članova ovog povjerenstva.

''Nije to samo problem ovog kantona, to je problem svake, iako je neovisni odbor zamišljen kao fenomenalno tijelo u kojem stručnjaci, znanstvenici koji se bave tim poslom treba da procijene koja osoba a koja ispunjava određene uvjete treba da rukovodi policisjkim organom'', rekao je Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije.

Važnost što bržeg izbora što kvalificiranije osobe za ovu poziciju ogleda se i u činjenicama da 100 budućih policijskih dužnosnika čeka nastavak procesa prijema, budući da je ravnatelj policije jedini koji može potpisati pismeni dio testa, te da policajce koji su provodili nasilje za vrijeme policijskog sata bez njega nije moguće sankcionirati. Imena članova odbora koji bira novog ravnatelja mogla bi biti poznata sljedeći tjedan.

Kopirati
Drag cursor here to close