Diskusija

Problem mostarskih Roma je obrazovanje i zdravstvena zaštita

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 17:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna diskusija na temu Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma održana je u utorak u Mostaru, u organizaciji udruge 'Kali Sara – Romski informativni centar' i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Izvršna direktorica udruge 'Kali Sara – Romski informativni centar' Sanela Bešić podsjetila je kako je od 2005. do 2015. godine, uz pomoć Europske komisije, u više europskih zemalja, među kojima je bila i BiH, proveden akcijski plan integracije romske populacije.

"Europska komisija odlučila je da nastavimo s novim programom rješavanja problema Roma, kako u BiH, tako i u svim zemljama koje su u predpristupnom procesu za ulazak u Europsku uniju", kazala je Bešić.

Ona je naglasila kako je od 2008. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH redovito godišnje izdvajalo oko tri milijuna maraka za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite, no problematično je što su ta izdvajanja sada umanjena za oko milijun maraka.

Po njezinim riječima, obrazovanje je najvažnije za integraciju i socijalizaciju, stoga bi jako važno bilo kada bi se državna razina uključila u provedbu Akcijskog plana obrazovnih potreba Roma.

"Akcijski plan obrazovnih potreba Roma do sada se nikada nije financirao s državnog nivoa što smatram velikim problemom. Želimo zagovarati zajedno s nižim nivoima vlasti da se na državnom nivou izdvoji poseban fond kako bi se pomoglo nižim nivoima vlasti u implementaciji ovoga akcijskog plana", kazala je Bešić.

Predsjednik Udruge Roma 'Neretva' Mostar Ćazim Lulić kazao je kako u Mostaru živi oko 800 prijavljenih Roma te još oko 300 osoba koje nisu prijavljene, a po njegovim riječima, jedan od najvećih problema romske populacije, pored obrazovanja, je zdravstvena zaštita.

"Velika većina njih nikada nije pregledana ni cijepljena. Zamolio bih sve institucije da zajedno nađemo rješenje kako zdravstveno osigurati romsku populaciju", rekao je Lulić, dodavši kako, prema njegovim saznanjima, oko stotinu romske djece pohađa nastavu u mostarskim osnovnim školama.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, govoreći o aktivnostima koje provodi gradska administracija na socijalnoj inkluziji romske populacije, kazao je kako bi za uspjeh tih aktivnosti od ključne važnosti bilo jače uključivanje viših razina vlasti.

"Što se tiče pomoći koju pruža Grad Mostar, osim edukacije, uključeni smo i u stambeno zbrinjavanje Roma. Također smo uključeni u program dodatne edukacije Roma, koji je u funkciji već dvije godine, a koji pomaže romskoj djeci u svladavanju gradiva i stvaranju uvjeta za njihovo što bolje i kvalitetnije obrazovanje", kazao je Ćorić.

Nakon Mostara, javne diskusije na temu Revidiranog akcijskog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma bit će organizirane u Sarajevu, Travniku, Tuzli, Banja Luci i Brčkom.

Kopirati
Drag cursor here to close