Sudbine žena i djece žrtava nasilja

Ponovna problematika s financiranjem sigurnih kuća

Predstavnica Sarajevskog otvorenog centra i koordinatorica programa prava žena Maida Zagorac kazala je da je ovaj zakon usvojen 2013. godine, a propisuje određene mjere za financiranje sigurnih kuća u FBiH, kojih trenutno ima pet.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2017. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Foto: Ilustracija

Predstavnici nevladinih organizacija Sarajevski otvoreni centar i Medica Zenica danas su na konferenciji za medije ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH još jednom skrenule pozornost na, kako su naveli, dugogodišnji problem u FBiH u vezi sa zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji.

Predstavnica Sarajevskog otvorenog centra i koordinatorica programa prava žena Maida Zagorac kazala je da je ovaj zakon usvojen 2013. godine, a propisuje određene mjere za financiranje sigurnih kuća u FBiH, kojih trenutno ima pet.

''Ono što taj zakon propisuje je financiranje sigurnih kuća u omjeru 70 posto iz proračuna FBiH i 30 posto iz proračuna županija. FBiH i županije nikada nisu izdvajali dovoljno sredstava za financiranje sigurnih kuća. Tijekom 2015. godine Vlada FBiH je utvrdila da član koji se odnosi na financiranje rada nije dovoljno jasan, zbog čega se pristupilo izmjenama i dopunama ovog zakona'', pojasnila je Zagorac.

Navodi da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH tijekom 2016. godine upućen u javnu raspravu, ali da je za organizacije civilnog društva taj nacrt bio neprihvatljiv, zbog čega su iskoristile svoje pravo i tijekom javne rasprave dostavile svoje alternativno rješenje.

''Nakon završetka javne rasprave, zbog nesuglasnosti dvije županije s odredbama ovog nacrta, dalji proces je stao, a sudbina žena i djece žrtava nasilja i preostalih sigurnih kuća u Federaciji BiH ostala je neizvjesna, iako istraživanja pokazuju da više od 52 posto žena u BiH trpi neki oblik rodno zasnovanog nasilja'', ističe Zagorac.

Iz ove dvije organizacije apeliraju na nadležne institucije da što hitnije usvoje novi, za njih prihvatljiv, zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH i time ispune obaveze koje nalaže Istambulska konvencija. 

Zagorac je i pitala "koliko još žena i djece treba da pretrpi nasilje da bi Federacija BiH preuzela odgovornost i financirala sigurne kuće u onom omjeru koji zakon propisuje te do kada će nadležne institucije negirati ovaj problem".

Kopirati
Drag cursor here to close