Koalicija pod lupom

Prljava kampanja: Izborna kampanja usmjerena na manipulaciju birača

Vijesti / Flash | 23. 09. 2016. u 15:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dosadašnji tok izborne kampanje pokazuje da je veliki broj političkih subjekata usmjeren na manipulaciju izbornom voljom birača'', poručuju iz Koalicije Pod lupom.

''Ovo se očituje kroz pritiske na birače, kupovinu i podjelu različitih poklona biračima kao što su baklave, čokolade, brašno i dr. na kojima je istaknuto ime i prezime kandidata/političkog subjekta, višestruko je povećan broj prijava za glasovanje poštom i mobilnim timovima, te su masovne prijave i odjave birača u pojedinim sredinama.

Birači nude glas

Posebno zabrinjava veliki broj oglasa u kojima birači nude svoj glas na prodaju što pokazuje da je praksa kupovine glasova nažalost široko rasprostranjena u BiH'', navodi se u priopćenju koalicije Pod lupom.

Tijekom promatranja 208 predizbornih skupova, Koalicija je primijetila i dokumentirala 10 slučajeva govora mržnje i/ili nepotrebnog dizanja tenzija (npr. predizborni skupovi SDS-a u Banja Luci, Gradišci i Istočnoj Ilidži, SNSD-a u Šekovićima i Tesliću, te skupovi Stranke za BiH u Prijedoru, BPS-a Sefer Halilović u Tuzli, Ujedinjene Srpske u Novoj Varoši, NDP-a u Banja Luci i SDA u Vitezu), 34 slučaja zloupotrebe javnih resursa koje se najčešće očituju u upotrebi službenih vozila i osoblja za potrebe kampanje, te 16 slučajeva drugih zabranjenih aktivnosti (npr. plakatiranje na nedozvoljenim mjestima).

Izborna administracija, navodi se u priopćenju Koalicije, uglavnom provodi adekvatne pripreme za održavanje izbora.

Sumnje u ažurnost popisa

''Koalicija ima zaista dobru suradnju sa većinom lokalnih izbornih komisija dok negativno iskustvo u radu ima sa Općinskom izbornom komisijom Centar Sarajevo koja odbija provesti odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o akreditiranju dugoročnog promatrača Koalicije'', navode u priopćenju, gdje ističu i sumnje u ažurnost biračkog popisa.

''Sumnje u ažurnost biračkog popisa zabilježene su u ukupno 20 općina i to u općinama Bosanska Krupa, Brod, Busovača, Domaljevac-Šamac, Donji Vakuf, Istočni Drvar, Jablanica, Jezero, Konjic, Ljubuški, Neum, Novi Travnik, Odžak, Stolac, Šipovo, Travnik, Vareš, Vitez, Vukosavlje i Zenica i uglavnom se odnose na broj umrlih osoba na biračkom popisu'', priopćili su iz Koalicije, dodajući da su se u čak 45 lokalnih izbornih komisija dogodile izmjene u članstvu biračkih odbora od dana njihovih imenovanja, zbog odustajanja imenovanih članova/zamjenika.
''To dodatno ukazuje na sumnje u trgovinu mjestima u biračkim odborima koje su zabilježene u 14 općina. Iako je Koalicija podnijela Središnjem izbornom povjerenstvu informaciju o svim zabilježenim nepravilnostima, nažalost moramo primijetiti da su adekvatne sankcije od strane SIP-a izostale te će Koalicija istu informaciju proslijediti i tužiteljstvima na svima nivoima'', navode iz Koalicije.

Potrebne sankcije

''Koalicija apelira na izbornu administraciju i nadležne institucije da sankcioniraju prekršitelje jer se pojedine nepravilnosti u izbornom procesu ponavljaju godinama upravo zbog izostanka adekvatnih sankcija'', naglasio je direktor projekta Koalicije Dario Jovanović.

Koalicija također izražava zabrinutost zbog sve većeg broja pokušaja infiltracije stranačkih aktivista u promatrače Koalicije 'Pod lupom' s ciljem kompromitiranja građanskog nadgledanja izbora.

''Koalicija će učiniti sve da osobe za koje postoje saznanja da su stranački pristrani odstrani iz kampanje nestranačkog, građanskog promatranja izbora, te poziva političke subjekte da se suzdrže od ovakvih slučajeva'', navedeno je iz Koalicije, najavljujući da će sve nalaze promatranja predstaviti u Drugom preliminarnom izvještaju koji će biti objavljen 29. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close