Sud BiH

Priznao da je ratovao u Siriji; Svjedok dobio prijetnje

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 14:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Optuženi Emin Hodžić sklopio je sporazum s Tužiteljstvom BiH o priznanju krivice za pridruživanje terorističkoj organizaciji u Siriji. Detalji sporazuma nisu otkriveni na suđenju, a sudac Mirsad Strika je dodao da će sporazum biti naknadno razmatran, objavio je Birn.

Nakon toga je postupak protiv Hodžića razdvojen u odnosu na ostalih devet optuženih – Fatiha Hasanovića, Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirzu Kapića, Salku Imamovića, Adema Karamuju, Fikreta Hadžića, Ibru Delića i Samira Hadžalića. Oni su, prema navodima iz optužnice, 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), pružajući pomoć i boreći se.

Nakon što je optuženi Hodžić napustio sudnicu, istražitelji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) su kao svjedoci saslušani na okolnosti pretresa kuća optuženih. Ispričali su kako su 2014. godine oduzeli oružje pronađeno u kućama optuženih Kapića, Karamuje i Delića.

Istražitelj Jasmin Macić je naveo kako je u hodniku kuće optuženog Kapića pronađena poluatomatska puška.

“Nije bila skrivena”, odgovorio je Kapićevom branitelju Izetu Baždareviću.

Istražitelj Bojan Jovičinac je kazao da je od optuženog Karamuje oduzet pištolj i dva okvira municije, za koje je imao dozvolu. Treći istražitelj Damir Vrabac je ispričao da je iz kuće optuženog Delića odnesena puška, 40 metaka i deset ručnih bombi.

''On je ove predmete nama pokazao gdje se nalaze'', rekao Vrabac te dodao da se ne sjeća je li Delić prilikom pretresa pitan čije je oružje.

Na suđenju Safetu Brkiću istražitelj Državnog tužiteljstva ispričao je kako mu je svjedok Berin Tahić rekao da je dobio prijetnje iz Sirije nakon što je dao izjavu SIPA-i.

Nermin Halilagić je rekao da je uzimajući izjavu od svjedoka Tahića saznao kako mu je osoba s prezimenom Ikanović prijetila preko društvenih mreža.

''Čim je došao dole, Tahić je rekao da se nije nadao da će SIPA dati izjavu u krive ruke, ali da se o njegovom iskazu saznalo u Siriji i da je na ‘Facebook’ dobio prijetnje. On je odavao utisak uplašenog čovjeka, ubrzano je govorio... Rekao je: ‘Znam kakvi su ti ljudi’'', ispričao je Halilagić.

Prema njegovim riječima, Tahić je kazao da ne poznaje optuženog Brkića, te da ga nije viđao u Siriji.

Halilagić je izjavio i da je u sklopu istrage protiv Brkića uzimao izjavu od zaštićenog svjedoka ST-1. Kazao je da je ST-1 izjavu dao svojevoljno i bez prisile, a kako je rekao, Brkića je vidio u Siriji, ali ne zna da li je bio naoružan.

Brkić je optužen da je od svibnja 2013. do ožujka 2014. godine sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Islamske države u Siriji u jedinici “Mudžahiri Ensarij”.

Istražitelj SIPA-e Samir Spahić je rekao da je uzimao izjavu od ST-1 u vezi s njegovim boravkom u Siriji.

Spahić je naveo da je ST-1 kazao kako je u Siriji vidio Brkića, te da na njega nije vršen pritisak tijekom davanja izjave.

Kopirati
Drag cursor here to close