Saslušanje

Priveden Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e

On je priveden po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga istražuje u aferi "Diploma", ali i sumnjiči za pranje novca prilikom kupovine dvije kuće u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) priveli su jutros u prostorije ove institucije Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA).

On je priveden po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga istražuje u aferi "Diploma".

Tužiteljstvo BiH objavilo je kako vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Mehmedagić se nalazi na kriminalističkoj obradi u MUP KS.

Nedavno je uhićen direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić zbog sumnje na kazneno djelo pomoći počinitelju nakon izvršenja kaznenog djela. Državni tužitelj Oleg Čavka pretpostavlja da je direktoru OSA Osmanu Mehmedagiću pomogao u pribavljanju diplome.

Po nalogu Suda BiH Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH predala je početkom mjeseca personalni dosje Osmana Mehmedagića. Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, piše Klix.

Iz OSA-e je tada priopćeno da je Sud BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podatak

Kopirati
Drag cursor here to close