odluke

Priprema se nova revizija branitelja u Federaciji

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 15:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvom odlukom, u skladu sa Zakonom o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, data je suglasnost federalnom ministru za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za donošenje Pravilnika o formiranju i radu revizorskih timova za kontrolu i Revizorskog tima za koordinaciju.

Drugom odlukom, prema ovom zakonu, data je suglasnost federalnom ministru za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata za donošenje Pravilnika o načinu i postupku vršenja revizije, priopćeno je iz Vlade Federacije.

Federalna vlada prihvatila je i Informaciju o primjeni Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite za razdoblje 1. srpnja - 30. rujna 2015. godine koju će dostaviti predsjedniku i potpredsjednicima Federacije Bosne i Hercegovine, Uredu MMF-a, te Uredu Svjetske banke u Sarajevu i objaviti na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Ovo je, navela je Vlada u priopćenju nakon sjednice, 23. redovna informacija upućena Vladi FBiH koja tretira problematiku Zakona o reviziji.

Kako je navedeno u Informaciji, u trećem kvartalu 2015. godine pregledano je ukupno 3.147 predmeta. Od toga je 2.581 potpuno završen, za 2.363 predmeta izdan je nalog za obrazac FMB-1, za tri predmeta izdan je nalog za obrazac FMB-2, za 130 predmeta je utvrđeno da su mirnodopski vojni invalidi, a za 85 je utvrđen prestanak prava (usljed smrti i drugih razloga).

Dodatno je za osam predmeta zatražena provjera u Arhivu ARBiH i HVO. Za ostalih 558 predmeta na kojima su revizorski timovi započeli rad je konstatirano da su ustupljeni drugim organima zbog postupka žalbe, upravnih sporova, inspekcijskog nadzora ili radi revizije u županijskim ministarstvima po Zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Promatrajući ukupan broj od 122.307 pregledanih predmeta u prvoj fazi revizije, od čega je u 2015. godini za devet mjeseci pregledano 12.009 predmeta, vidljivo je da je revizija nastavljena u punom obujmu.

U trećem kvartalu 2015. godine radilo je pet revizorskih timova za kontrolu s ostvarenim mjesečnim učinkom od 210 predmeta po timu. 

Kopirati
Drag cursor here to close