'Odlučna podrška'

Pripadnici OSBiH ispraćeni u Afganistan

Pripadnici OSBiH ispraćeni u misiju 'Odlučna podrška'
Vijesti / Flash | 14. 12. 2018. u 18:46 Fena
Pripadnici OSBiH ispraćeni u misiju 'Odlučna podrška'

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudjelovanje u mirovnim misijama većina smatra najvećim uspjehom u vojničkoj karijeri, jer se za takve operacije biraju stručni i iskusni kadrovi koji trebaju u najboljem svjetlu predstavljati svoju zemlju u svijetu. U misiju „Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan ispraćena je 9. rotacija pješadijske jedinice i 3. rotacija jedinice vojne policije OSBiH.

Tijekom mirovnih misija pripadnici OSBiH se susreću sa novim kulturama i različitim tradicijama. Iako privikavanje na novu sredinu i klimu nije jednostavno, vojnici su pripremljeni za nove uvjete rada i uspješno obavljaju postavljene zadatke. Do sada nije bilo većih incidenata niti žrtava, svi su se vratili kući. Povratak 53 vojnika iz Afganistana očekuje se u lipnju 2019. godine.

''Pripreme traju šest mjeseci, prolazi se kroz veoma zahtjevnu obuku. Iako su ovo profesionalci, mi se borimo protiv rutine. Rutina je nama najveća opasnost i ne dozvoljavamo vojnicima da se opuštaju. Držimo ritam sve do njihovog povratka u državu'', kazao je zamjenik zapovjednika OZ OSBiH Kenan Dautović.

Opredjeljenje BiH za sudjelovanje u mirovnim misijama širom svijeta trebalo bi olakšati put ka EU i NATO integracijama. 

''Pripadnici Oružanih snaga rade za interes Bosne i Hercegovine i mislim da su jedni od najboljih veleposlanika ove države. U sljedećem periodu ćemo nastaviti s UN, NATO i EU vođenim misijama, s tendencijom da u 2019. godini povećamo kontribuciju'', izjavio je načelnik Zajedničkog stožera OSBiH Senad Mašović.

Oružane snage BiH od svog osnivanja do danas bile su uspješno angažirane u operacijama podrške miru u Iraku, Afganistanu, Kongu, Maliju, a od prošle godine i u Srednjoafričkoj Republici.  

Kopirati
Drag cursor here to close