Odlučna podrška

Pripadnici Oružanih snaga BiH odlični u misiji u Afganistanu

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 09:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su boravili u Afganistanu, bili su na visini zadatka i profesionalno su odradili povjerene im zadatke, što samo po sebi govori o visokoj spremnosti i organiziranosti Oružanih snaga BiH u cijelosti, zaključak je svih onih koji su se okupili u Čapljini na dočeku pripadnika OS BiH iz misije u Afganistanu.

U vojarni Božana Šimovića u Čapljini organizirana je svečanost dočeka pripadnika Pješadijske postrojbe OS BiH iz misije podrške miru ''Odlučna podrška'' (Resolute support) iz Islamske republike Afganistan.

Pješadijska postrojba u proteklih je šest mjeseci bila angažirana u sastavu koalicijskih snaga NATO-a u misiji ''Odlučna podrška''. Postrojba je svoju misiju, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH, izvršavala u sastavu Oružanih snaga SAD-a.

Postrojba se sastojala od 45 pripadnika, od čega je pet pripadnica ženskog spola, a prosječna starosna struktura postrojbe bila je 32 godine.

Zapovjednik 4. pješadijske brigade OS BiH, brigadni general Tomo Kolenda kazao je za Bljesak.info kako je ovo još jedna uspješna provedba misije u dalekom Afganistanu te da mu je zadovoljstvo što su se svi pripadnici misije vratili živi i zdravi u BiH.

''Njihova zadaća u toj misiji bila je sigurnost baze, odnosno Zapovjedništva američkih snaga, pratnja osoba i redoviti vojnički poslovi. BiH zasigurno može biti ponosna na ove djevojke i momke koji rade izvrstan posao u misijama diljem svijeta'', rekao je Kolenda.

''S ovom rotacijom, koja je deveta rotacija u Afganistanu a prva rotacija u misiji "Odlučna podrška", zaokružili smo brojku od 1023 naša djelatnika, koji su bili angažirani od Eritreje, Etiopije, Konga, Afganistana, prije toga Iraka, danas i Malija, i gotovo više od 10 posto naših pripadnika poslali u mirovne misije.

To je zapravo jedan veliki benefit za nas zato što ti ljudi rade u okruženju NATO-a, koriste NATO procedure, govore engleski jezik i u tom smislu mi smo apsolutno pred vratima NATO-a'', istakao je za Bljesak.info zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH brigadni general Ivica Jerkić.

Bojnik Josip Brajković kazao je kako su u Afganistanu uradili više od očekivanog te obavili sve zadaće koje su se tražile od njih, naglasivši kako je ovo pravi put ka NATO-u.

''Posao koji smo odradili pokazuje i dokazuje da možemo ići i puno više'', poručio je za Bljesak.info Brajković.

Inače, iz sastava Četvrte pješačke gardijske postrojbe OS BiH, u podrškama miru u razdoblju između 2011.-2014. godine u Afganistanu su bile tri pješadijske postrojbe.

Kopirati
Drag cursor here to close