Velika Britanija tuguje

Princ Filip umro u 100. godini

Princ se oženio princezom Elizabeth 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljicom. Bio je kraljevski supružnik s najdužim stažem u britanskoj povijesti.
Vijesti / Flash | 09. 04. 2021. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umro je princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete.

Preminuo je u dvorcu Windsor, dok je kraljica bila uz njega, javlja Huffington Post. Imao je 99 godina.

Princ se oženio princezom Elizabeth 1947. godine, pet godina prije nego što je postala kraljicom.

Bio je kraljevski supružnik s najdužim stažem u britanskoj povijesti.

Par je imao četvero djece, osmero unučadi i 10 praunučadi.

Philip je proveo 65 godina podržavajući kraljicu. Iz javne uloge povukao se 2017. godine i od tada se uglavnom držao podalje od pogleda javnosti.

U svojim aktivnim godinama pomogao je postaviti novi smjer za monarhiju pod vodstvom mlade kraljice, zagovarajući samu Britaniju, kao i ekologiju, znanost i tehnologiju.

Philip je rođen na Krfu 1921. godine te je imao kraljevski ''pedigre'' i bez Elizabete - rođen je kao princ Grčke i Danske, kao jedini sin grčkog princa Andrewa i njemačke princeze Alice od Battenberga. No njegova obitelj, koja je također imala nizozemske i ruske pretke, bila je prisiljena pobjeći kad je on imao samo godinu dana, nakon što je zbačena monarhija, a njegov je otac jedva izbjegao smaknuće.

Prije vjenčanja s Elizabetom morao se odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mountbatten.

Kopirati
Drag cursor here to close