Posjeta

Princ Charles i Camilla stižu u Srbiju

Vijesti / Flash | 09. 03. 2016. u 18:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski prijestolonasljednik princ Charles i njegova supruga vojvotkinja od Cornwalla doputovat 16. ožujka u Beograd u okviru šireg posjeta Srbiji i regiji, a tijekom boravka u Srbiji razgovarat će s visokim dužnosnicima, predstavnicima javnog života.

Oni će imati i niz aktivnosti usmjerenih na promicanje mira, obnavljanju kulturnog nasljeđa i osnaživanja mladih u društvu, javlja Tanjug.

"Posjet je posvećen miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski veleposlanik u Srbiji Denis Keefe tijekom susreta s novinarima uoči posjeta.

On je ocijenio da je posjet organiziran u dobrom trenutku s obzirom na aktualni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Službeni program dvodnevnog posjeta princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla počet će 16. ožujka polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu branitelja Beograda 1914.-1918. godine i na Vojnom groblju Commonwealtha, u cilju prisjećanja na zajedničke borbe i žrtve vojnika iz Srbije, Velike Britanije i zemalja Commonwealtha tijekom Prvog svjetskog rata, priopćilo je ranije veleposlanstvo Velike Britanije u Beogradu.

Princ od Walesa će zatim posjetiti patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, a potom je predviđen sastanak s vjerskim čelnicima iz pravoslavne, katoličke, anglikanske, islamske i židovske zajednice.

Vojvotkinja od Cornwalla će prvog dana boravka u Beogradu posjetiti projekt obiteljske njege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Drugog dana službenog posjeta Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posjetiti Novi Sad, gdje će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umjetničkim djelima i kulturnom nasljeđu.

Posjetit će također Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savjet (British Council) kroz projekt 'Moving Muzeji' predstaviti rad umjetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno s kolegama iz regije Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posjetiti Manastir Kovilj, u kojem je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije 'Zemlja živih'.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kojem će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrest će se i s proizvođačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Charles i njegova supruga Camilla će biti počasni gosti na prijamu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gdje će uzvanici biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla će u okviru posjeta regiji od 14. do 19. ožujka obići Srbiju, uključujući Kosovo, Hrvatsku i Crnu Goru.

Princ od Walesa je posljednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Posljednji put je s vojvotkinjom od Cornwalla bio u regiji 2007. godine kada su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close