Organizirano krijumčarenje

Primili 50.000 kuna za prebacivanje migranata

U 11 navrata iz BiH u Hrvatsku prebacili su 87 osoba, za što su primili najmanje 50.000 kuna.
Vijesti / Flash | 22. 10. 2019. u 14:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U međunarodnoj EUROPOL-ovoj akciji 'Mordana' razotkrivena je zločinačka organizacija koja je u 11 navrata iz BiH u Hrvatsku nezakonito prebacila 87 osoba, za što su primili najmanje 50.000 kuna, priopćilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske.

U višemjesečnoj akciji, u kojoj su sudjelovali istarski policajci, Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), Uskok, koperski policajci i Granična policija BiH, obuvaćeno je više hrvatskih, slovenskih, srpskih i bosanskohercegovačkih državljana koji su s područja BiH u Hrvatsku i dalje preko Slovenije u druge zemlje članice Europske unije protuzakonito prebacivali migrante.

U tom integriranom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su trojica hrvatskih državljana starosti 65, 31 i 36 godina od početka lipnja do 27. kolovoza u Zagrebu i na više drugih mjesta u Hrvatskoj krijumčarili strane državljane preko državne granice s BiH i Slovenijom.

Foto: Twitter / Ilustracija

Trojac je temeljem dogovora prihvaćao strance na području Siska i Like u blizini granice s BiH te su ih potom automobilima i kombijima prevozili na područje Rijeke i Istre u neposrednoj blizini sa slovenskom granicom. Na taj način su u 11 navrata iz BiH u Hrvatsku prebacili 87 osoba, za što su primili najmanje 50.000 kuna, prenosi Hina.

"Obuhvatili smo vrlo velik broj osoba koje su bile uključene u organiziranje krijumčarenja. Također smo pružili veliku podršku u prikupljanju dokaza kako bi ih mogli predstaviti Državnom odvjetništvu, konkretno kod nas nam je podršku dao Uskok, kako bi mogli prikupiti što veću količinu dokaza koji ukazuju na sofisticiranost i dobru organizaciju tog krijumčarskog lanca", kazao je novinarima u Kopru voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske Valter Gržeta, prenosi MUP.

Uz to, kriminalističkim istraživanjem su za više srpskih, slovenskih i bosanskohercegovačkih državljana prikupljeni dokazi o počinjenju istovrsnih i okolnosno povezanih kaznenih djela na području BiH i Slovenije, a koji će putem instituta međunarodne pravne pomoći biti ustupljeni nadležnim državnim odvjetništvima u tim zemljama, kažu u MUP-u RH.

Kopirati
Drag cursor here to close